Producătorii de uleiuri vor fi obligați să implementeze mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului

Imagine simbol, sursa: autoshina.md

Din 25 mai, producătorii de uleiuri vor fi obligați să implementeze mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului, citat de moldpres.md.

Potrivit ministerului, în Republica Moldova, gestionarea uleiului uzat este reglementat în Regulamentul privind gestionarea uleiurilor uzate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 731 din 26 octombrie 2022, care va intra în vigoare la data de 25 mai 2023. Conform acestui act normativ, prin uleiuri uzate se înțelege toate uleiurile minerale, lubrifianții sintetici sau uleiurile industriale care au devenit improprii folosinței pentru care au fost destinate inițial, cum ar fi uleiurile utilizate de la motoarele cu combustie și de la sistemele de transmisie, uleiurile lubrifiante, uleiurile pentru turbine și cele pentru sistemele hidraulice

Astfel, cei care generează uleiuri uzate au obligația de a garanta colectarea diferențiată a uleiurilor. De asemenea, aceștia au obligația de a implementa principiul Responsabilității Extinse a Producătorului (REP), în mod individual sau colectiv, prin aderarea la un sistem colectiv autorizat de către Agenția de Mediu.

Una din etapele de implementare a REP este înregistrarea în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorilor. Cererea de înregistrate în Lista producătorilor se va depune la Agenția de Mediu în format electronic, prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Managementul deșeurilor” (www.siamd.gov.md). În același timp, consumatorii casnici care deţin în gospodărie uleiuri uzate au obligația de a preda gratuit uleiul uzat doar firmelor autorizate și specializate pentru astfel de activități.

Punctele de colectare a uleiurilor uzate create de sistemele individuale și/sau colective pe teritoriul locațiilor disponibile pentru schimbarea uleiurilor uzate precum benzinăriile, centrele de deservire auto, centre de gestionarea deșeurilor periculoase, vor fi echipate în mod obligatoriu cu recipiente speciale pentru colectare, etichetate cu marcajul „Uleiuri uzate”.

Ministerul reiterează că se interzice depozitarea necorespunzătoare a uleiurilor uzate, precum și abandonarea necontrolată a reziduurilor rezultate și incinerarea acestora. Nerespectarea prevederilor legale atrage, după caz, răspunderea contravențională, civilă sau penală.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *