Moldovenii ar mai putea avea o minivacanță de 4 zile.1 și 2 iunie se declară zile libere

Moldovenii ar putea avea o minivacanță de 4 zile, chiar în primele zile ale lunii iunie 2023. Ministerul muncii a pregătit un proiect de hotărâre care prevede că 1 și 2 iunie, care sunt zile de joi și vineri, să fie libere, scrie realitatea.md.

”Ziua ocrotirii copilului, 1 iunie, se enumeră în lista sărbătorilor tradiționale (nu în lista zilelor declarate de odihnă) din Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 „Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova”.  Astfel, potrivit hotărârii Parlamentului ziua de 1 iunie este zi de sărbătoare nelucrătoare. Totodată, zilele de sărbătoare nelucrătoare sunt enumerate în articolul 111 din Codul muncii, iar articolul respectiv din Cod nu a fost modificat odată cu modificarea hotărârii Parlamentului. Reieșind din această situație, prin proiectul de hotărâre în cauză se propune ca ziua de joi de 1 iunie 2023 să fie considerată zi liberă”, se precizează în document.

Totodată, ”în scopul utilizării optime de către salariați a zilei declarate libere și zilelor de repaus săptămânal, ziua de 02 iunie 2023 se declară zi liberă cu recuperare prin extinderea timpului zilnic de muncă pe parcursul lunii iunie. Evidența zilei/orelor necesare spre recuperare se va ține de către angajator individual, pe fiecare salariat inclusiv pe salariații care pe perioada imediat următoare vor avea raporturile de muncă suspendate, până la recuperarea deplină a zilei libere”.

Amintim că în data de 1 iunie, în Republica Moldova va avea loc Summitul Comunității Politice Europene.

În acest an, anul școlar se va încheia pe data de 30 mai. Ministerul Educației și Cercetării va expedia școlilor o informație desfășurată la acest subiect. Ministerul Educației anunță din timp această decizie în beneficiul comunității școlare, familiilor, și elevilor antrenați în procesul academic.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *