Dacă aveți copii în clasele I şi a II-a puteți beneficia de zile libere

Părinţii care au copii în clasele I şi a II-a pot beneficia de o zi liberă la sfârșitul anului școlar. Aceeași regulă este valabilă pentru prima zi a noului an de studii. Prevederile sunt incluse în Convenţia colectivă „Timpul de muncă şi timpul de odihnă”, în vigoare de pe data de 26 iunie, 2015, scrie suntparinte.md.

Sub incidenţa respectivei Convenţii cad toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică.

„Această prevedere a fost introdusă și promovată la insistența Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Responsabil de această aplicare legală este angajatorul. În acest context, părintele trebuie să scrie o cerere în care să facă trimitere la această prevedere. Până în 2015, prevederea era valabilă doar pentru mame. Noi am fi onorați dacă, în prima sau în ultima zi de școală, copilul va fi alături de mamă și de tată”, a menționat Valentin Crudu, șeful Direcţiei învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului, pentru Suntparinte.md.

Și Codul Muncii (art. 48, al. 2) prevede că, la angajare, salariatului îi vor fi puse la dispoziţie, suplimentar, convenţiile colective care-i sunt aplicabile, contractul colectiv de muncă, regulamentul intern al unităţii, precum şi informaţia privind cerinţele de securitate şi sănătate în muncă aferente activităţii sale.

Cum procedăm dacă angajatorul refuză să acorde acest concediu suplimentar plătit pe motive familiale?

În cazul în care angajatorul nu-i permite salariatului să-și ia zi liberă, salariatul trebuie să prezinte în scris angajatorului revendicările sale, cu referiri concrete la normele încălcate ale legislaţiei în vigoare. Ulterior, conflictul colectiv de muncă este examinat, în scopul soluţionării lui, în cadrul unei comisii de conciliere.

„În cazul în care angajatorul nu-şi onorează angajamentele, salariatul se poate adresa la oficiile teritoriale ale Inspectoratului de Stat al Muncii. Responsabilii vor efectua un control și, în caz de depistare a încălcării legislației, vor aplica o amendă angajatorului. Totodată, dacă părțile conflictului (în cazul dat, angajatorul și părintele) nu au ajuns la o înţelegere sau nu sunt de acord cu decizia comisiei de conciliere, acestea sunt în drept să depună o cerere de soluţionare a conflictului în instanţa de judecată”, a menționat, pentru Suntparinte.md, executoarea judecătorească Lilia Corolețcaia.

Amintim că, în acest an, careul dedicat ultimului sunet va fi organizat pe data de 30 mai, în toate școlile din țară. Decizia a fost luată în contextul desfășurării, în țara noastră, a Summitului Comunității Politice Europene. Evenimentul se va desfășura în perioada 1-2 iunie.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *