Cum să facem față insectelor atunci când mergem la plimbare 

Imagine simbol, sursa: casasidesign.ro

Vremea frumoasă aduce cu sine nu doar căldură și zile senine dar și insecte. Cum să facem față insectelor atunci când mergem la plimbare?!
Albinele, viespile, țânțarii, căpușele sau puricii sunt principalele pericole. Dacă în primele două cazuri situațiile sunt rare – ele nu atacă decât decât se simt în pericol – în celelalte, sângele nostru devine sursă de hrană pentru acestea. Iată ce mușcături și înțepături sunt periculoase și cum să acționăm în caz că devenim „victime”, scre reginamaria.ro.

Albinele și viespile

Înțepătura de albină poate produce reacții diferite. Un lucru comun pentru toți este durerea puternică. În cele mai multe cazuri, poți simți această durere ascuțită la locul înțepăturii, înroșirea și umflarea zonei, care se ameliorează în câteva ore. Alte persoane au reacții moderate, care înseamnă înroșire extremă și umflătură, care se mărește în dimensiuni în următoarele două zile și care trec după aproximativ o săptămână. În cazuri rare, reacția alergică este severă (anafilaxia), poate pune viața în pericol și este nevoie de intervenție medicală imediată. Semnele și simptomele pot fi: dificultăți de respirație, puls rapid, greața, vărsăturile sau diareea, amețeala sau leșinul. Un medic alergolog poate dispune în aceste cazuri imunoterapia (injectii alergice) pentru a evita o reacție similară la o nouă înțepătură.

Ce facem în cazul copiilor: Scoate cu o pensetă acul insectei, dacă a rămas înfipt, spală şi dezinfectează bine zona înţepăturii și pune gheaţă învelită într-o cârpă. Poți freca locul înțepăturii cu pătrunjel sau cu sare, ori tampona cu puţin amoniac diluat în apă. Dacă observi că umflătura şi roşeaţa nu trec, iar senzaţia de disconfort persistă, mergi cu micuţul la medic.

Căpușele

Sunt văzute drept cele mai periculoase insecte, pentru că mușcă pe nesimțite și anumite specii sunt transmițătoare de boli. Majoritatea nu transmit microbi dăunători, însă există unele care pot provoaca babesioza și boala Lyme, însă numai în cazul în care stau peste 24 de ore atașate, precum și o serie de simptome care apar la câteva zile sau săptămâni de la mușcătură. La locul respectiv pot să apară pruritul, senzația de arsură, înroșirea și rareori durerea la nivelul încheieturilor. În cazuri rare, anumite persoane mai sensibile se pot confrunta cu dificultăți de respirație, amorțirea membrelor sau rigiditatea gâtului. În cazurile ușoare, poate fi aplicat local un unguent cu antibiotic, iar în scop preventiv trebuie folosiți repelenți DEET, foarte eficienți împotriva căpușelor. De asemenea, se recomandă purtarea pantalonilor lungi și a bluzelor cu mâneci atunci când ieșim la iarbă verde. Extragerea căpușei se face prin prinderea de cap, cu ajutorul unei pensete speciale – o găsești la farmacii. Dacă o apuci de corp, există riscul ca aceasta să elimine bacterii în organism.

Există și cazuri când mușcătura de căpușă poate declanșa simptome similare gripei: febră, dificultăți în respirație, slăbiciune, vărsături, umflarea locului înțepăturii sau a nodulilor limfatici, cefalee, confuzie, palpitații. E cazul să mergi la medic.

Ce faci în cazul copiilor: Cel mai bine ar fi să mergi la doctor, acesta știind exact cum se extrage o căpușă fără riscuri, dar și tratamentul adecvat. Dacă nu poți, urmează pașii de mai sus.

Puricii

Majoritatea persoanelor mușcate de purici se confruntă cu simptome precum, iritație, rană, inflamație sau prurit la locul respectiv. Puricii, însă, nu transmit boli prin înțepătura lor. Zonele preferate de purici sunt cele expuse în timpul somnului: gâtul, fața, mâinile, umerii, brațele, picioarele. Printre complicații se numără creșterea riscului de infectare, ca urmare a afectării cutanate, privarea de somn și alterarea stării de bine ca urmare a deficitului de odihnă. În cazurile de simptome ușoare, se recomandă curățarea zonei cu apă și săpun, administrarea de hidrocortizon, unguente anti-prurit și antihistaminice – majoritatea rănilor se vindecă în 1-2 săptămâni. Dacă, însă, inflamația și mâncărimea persistă, mergi la un control.

În cazuri extrem de rare, există persoane care dezvoltă reacții alergice severe, care includ: dificultăți în respirație, bășici, febră, greață, simptome similare gripei, umflarea limbii, puls neregulat. Această situație impune intervenție medicală de urgență – în cadrul consultului se poate injecta un corticosteroid sau se pot administra antihistaminice, epinefrina sau antibiotice.

Țânțarii

După mușcătura de țânțar, vei observa o umflătură la locul respectiv – totodată, te poți confrunta cu mai multe mușcături în aceeași zonă. Umflătura este moale la început, însă imediat se întărește și se înroșește.

Dacă ai un sistem imunitar slăbit, poți resimți o reacție mai severă, precum urticaria, o zonă extinsă roșie și umflată sau noduli limfatici inflamați. În cazuri foarte rare, reacția alergică poate provoca dureri în corp, cefalee și febră. În general, copiii suferă o reacție mai puternică decât adulții, însă, în majoritatea cazurilor cel mai iritant simptom este mâncărimea (pruritul), care dispare în câteva zile.

Pentru a trata mușcăturile de țânțari, spală-le cu săpun și apă caldă. Poți folosi, de asemenea, analgezice, antihistaminice sau medicație topică pentru controlul durerii și prurit. Și gheață aplicată pe zona afectată se dovedește că ameliorează mâncărimea.

Țânțarii sunt purtători de agenți patogeni (virusuri, bacterii și paraziți), putând provoca boli severe sau care amenință viața. Prin urmare, în cazul în care călătorești în străinătate în zone cu risc, asigură-te că ai efectuat vaccinurile necesare.
Țânțarii nu transmit însă HIV sau hepatită.

Nu poți preveni mușcăturile de țânțari, însă poți reduce posibilitatea ca aceștia să fie prin preajma dacă eviți spațiile exterioare unde sunt mulți țânțari (zonele umede, precum delta, în preajma lacurilor sau parcurile cu multă vegetație). Când te afli afară, în zone cu verdeață, poartă pantaloni lungi și foloseste un spray repelent contra țânțarilor. Și femeile însărcinate, și copiii (cu vârsta peste 2 luni) trebuie să folosească un produs repelent, ne sfătuiesc specialiștii de la Centrul Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC).

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *