Astăzi jurnaliștii din Republica Moldova marchează Ziua Mondială a Libertății Presei

Sursa foto: Gabriela Boxan

Astăzi jurnaliștii din Republica Moldova marchează Ziua Mondială a Libertății Presei.

Potrivit clasamentului libertății presei, Republica Moldova ocupă locul 28 mondial, clasamentul a fost făcut public astăzi de Ziua Mondială a Libertății Presei. Potrivit raportului, țara noastră a fost pe locul 40 în 2022 și pe locul 89 în 2021.

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost instituită la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU. Evenimentul constituie un prilej pentru a celebra principiile care stau la baza libertății presei, a evalua starea libertății presei în lume, a reînnoi eforturile pentru apărarea independenței mass-mediei, a reflecta cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale și pentru a aduce omagii acelor jurnaliști care și-au pierdut viața făcându-și meseria.

”Deși garantarea unei mass-media libere, independente și pluraliste este vitală pentru democrații reziliente și sănătoase, libertatea presei este în prezent în pericol în majoritatea părților lumii. Jurnaliștii, lucrătorii din mass-media și toți cei care aduc publicului informații independente de calitate, scot la lumină atrocități și încălcări grave ale drepturilor omului și le cer socoteală celor aflați la putere sunt din ce în ce mai mult supuși discreditărilor, amenințărilor și atacurilor, inclusiv prin dezinformare”, a spus Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, cu ocazia Ziua Mondială a Libertății Presei.

Și oficiali de rang înalt ai ONU au pledat pentru libertatea presei și au avertizat că jurnalismul se confruntă cu amenințări din ce în ce mai mari, informează BBC. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a declarat că libertatea presei reprezintă fundamentul democrației, a precizat că 67 de reporteri au fost uciși în 2022, în timp ce legi opresive adoptate de guverne au accentuat cenzura și au suprimat libertatea de exprimare.

 

Clasamentul libertății presei:

Sursa foto: timpul.md

Expresul.md 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *