Tradiții și obiceiuri de Blagoveștenie sau Ziua Cucului

Sursa foto: Sportul Sălăjean

Astăzi, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Buna Vestire. În popor, sărbătoarea se mai numeşte Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Este ziua în care Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare Maria că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos. Această sărbătoare are o dată fixă și marchează exact nouă luni până la Crăciun, adică până la Nașterea Domnului, transmite realitatea.md. 

Buna Vestire este una dintre sărbătorile în care Biserica dă dezlegare la pește, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă.

Tradiţia mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Blagoveştenia este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. Cine îl aude trebuie neapărat să aibă pe el haine curate, să fie vesel şi sătul, iar în buzunare să aibă cât mai mulţi bani. Astfel, va avea un an bun.

Astfel, în această zi, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă.

De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *