Se scumpesc roșiile. Turcia oprește exportul până la mijlocul primăverii

Sursa foto: gradinavesela.ro

Turcia oprește exportul de roșii până la jumătatea lunii aprilie 2023, iar experții presupun că prețurile vor crește și în Republica Moldova.

Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia a dat o declarație că măsura se ia „din cauza recentului salt al prețurilor la roșii pe piața internă și pentru a asigura securitatea alimentară și stabilizarea prețurilor după cutremurul îngrozitor care a afectat direct 11 provincii”.

Potrivit analiștilor EastFruit citați de IPN, efectele deciziei guvernului turc se vor resimți chiar pe parcursul acestei săptămâni în Moldova, dar și în Ucraina, Georgia, România și o serie de alte țări țările dependente de importurile din Turcia, furnizorul tradițional al cantităților industriale de roșii de seră în luna martie.

Sursa citată scrie că importatorii ucraineni de legume de seră încearcă să găsească o alternativă furnizorilor turci. Teoretic, acestea ar putea fi înlocuite cu importuri din Maroc, Iran sau chiar Spania (roșii de calitate premium), dar o substituire sută la sută a producției turcești este imposibilă, deoarece presupușii noi furnizori pot să nu dispună în prezent de volumele necesare de roșii.

Prin urmare, spre sfârșitul săptămânii curente, ne putem aștepta la o creștere serioasă a prețurilor în condițiile epuizării stocurilor în țările dependente de importurile de roșii turcești.

Totodată, se precizează că exporturile către Ciprul de Nord, Palestina și Azerbaidjan nu sunt supuse restricțiilor, iar prezența țărilor numite în lista excepțiilor conduce la supoziția că Turcia nu se retrage complet de pe piața regională a tomatelor de seră. Desigur, nu se poate presupune reexportul a zeci de mii de tone de produse, pentru că pe piața internă a Turcia se atestă un anumit deficit de roșii de seră. Cu toate acestea, nu se exclude posibilitatea reexportului prin Azerbaidjan, important operator cu fructe și legume din altă țară vecină (Iran), încă înainte de calamitatea care s-a produs în Turcia, scrie EastFruit.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *