Raioanele Ungheni și Nisporeni au fost plasate în carantină

Imagine simbol, sursa: romanialibera.ro

Începând cu 7 martie, în raioanele Ungheni și Nisporeni a fost instituită situație de carantină. Și asta după ce în pădurea din apropierea satului Buzduganii de Jos, comuna Valea Mare, au fost depistați porci mistreți infectați cu pestă porcină africană.

Astfel, a fost emis un set de reguli prin care se interzice: comercializarea porcinelor la târgurile locale, picnicuri și frigărui în raza fâșiilor forestiere din ambele raioane, pășunatul animalelor domestice sau transportul de fânețe și lemne și organizarea evenimentelor care includ animale vii de specie porcină, scoaterea porcinelor de pe teritoriul raionului Ungheni și Nisporeni.

De asemenea au fost luate și un șir de măsuri de protecție, cum ar fi: monitorizarea evoluției pestei porcine, evaluarea efectivului de mistreți existenți în raionul Ungheni, distrugerea cadavrelor de mistreți infectați, organizarea operațiunilor de indentificare a transportului ilicit de animale.

Menționăm, toate aceste restricții sunt valabile pe o perioadă de 45 de zile de la ultimul caz înregistrat.

Atenție! Pesta porcină africană este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, virotică, cu evoluție obișnuit acută care afectează porcul domestic și diverse specii sălbatice.

Este caracterizată clinic prin creșterea temperaturii corpului, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase asemănătoare cu cele întâlnite la pesta porcină clasică, iar anatomopatologic prin leziuni mai grave de diateza hemoragică.

Simptomele pestei porcine africane:

  • febră mare;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • respirație îngreunată;
  • vomă;
  • imposibilitatea porcului de a sta în picioare;
  • pete roșii albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și a râtului;
  • tuse;
  • diaree.

Notă: Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă este o epidemie de temut a porcilor care antrenează pierderi economice însemnate și are un impact uriaș la nivel social și mediatic.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *