Printre laureații Premiului Culturii se regăsesc și două unghenence

Radmila Popovici și Ecaterina Maler

Ministerul Culturii și-a desemnat laureații – personalități care și-au dat aportul la dezvoltarea culturii naționale și promovarea creațiilor artistice autohtone.

Printre laureați se regăsesc și două unghenence. Este vorba de Radmila Popovici, poetă, scriitoare și textieră, originară din satul Florițoaia Veche și Ecaterina Maler, bibliotecară la biblioteca publică din Hristoforovca.

Radmila Popovici a primit premiul Constantin Stere în domeniul literaturii, iar Ecaterina Maler a primit premiul Ion Madan în domeniul biblioteconomic și bibliografic.

„Întotdeauna m-am exprimat că, pentru mine, un premiu este asemeni oamenilor deosebiți pe care mi-i aduce în calea mea poezia și textele cântate. Astăzi trăiesc o experiență pe care omul o poate trăi doar o dată în viață, sau niciodată”, a spus Radmila Popovici de pe scenă, imediat ce i-a fost înmânat premiul.

Ecaterina Maler de 8 ani este angajată ca și bibliotecară și spune că se simte onorată, dar şi plăcut surprinsă de acordarea acestui premiu „Dedic acest premiu tuturor bibliotecarilor care țin pasul cu provocările şi inovațiile zilei de astăzi, care aduc schimbări în comunitățile lor şi care pun mereu în capul mesei – Măria Sa, Cartea”, a menționat ea, mulțumind tuturor celor care sau ajutat-o în activitatea ei de bibliotecară.

Menționăm că pe 27 martie a avut loc festivitatea de înmânare a premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2022, ediția a 10-a.

Prezent la eveniment a fost și prim-ministrul Dorin Recean care a apreciat munca celor care aduc o contribuție semnificativă patrimoniului cultural nmenționând, totodată, importanța industriilor creative și culturale care pot deveni motoare puternice ale economiei. „Cultura și oamenii care o promovează joacă un rol determinant în reziliența noastră socială. De aceea, vă îndemn să muncim împreună pentru a avea o cultură cât mai bogată, care să creeze un mediu prielnic dezvoltării societății noastre. Dincolo de faptul că ne creează identitatea și ne face mai bogați, cultura ne ajută să rezistăm în fața amenințărilor și influențelor negative din exterior”, a spus premierul Dorin Recean.

La rândul său, ministrul culturii, Sergiu Prodan, a subliniat că premiile acordate reprezintă aprecierea eforturilor de promovare a spațiului cultural românesc. „Investiția în domeniul culturii este cea mai de perspectivă investiție în viitor, pentru că doar o societate cultă poate crea bunăstare în țara sa”, a menționat ministrul Sergiu Prodan.

Premiile Ministerului Culturii în domeniul culturii se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice care au un impact semnificativ asupra patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale.

În cadrul celei de-a zecea ediții a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii, au fost premiate 34 de persoane, la 14 categorii.

Menționăm că anul trecut Aliona MAnciu de la BPR „Dimitrie Cantemir” a primit premiul Ion Madan în domeniul biblioteconomiei și Silvia Zagoreanu, fosta directoare a Palatului de Cultură a primit premiul „Alexandru Fedco” – pentru cel mai bun manager al instituției de cultură la nivel local. 

Radmila Popovici. Sursa foto: Facebook / Radmila Popovici

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *