Prețurile la produsele alimentare continuă să crească. Legumele sunt cele mai afectate

Imagine simbol, sursa: sacalatorim.ro

Prețurile la produsele alimentare continuă să crească. Pe vremea când lumea ține post, cel mai mult se scumpesc legumele. Unii experți afirmă că de la independență încoace nu s-a mai văzut ca un kilogram de ceapă să coste 20 de lei. „Cererea este mare, iar oferta mică!”, argumentează ministrul Agriculturii. În schimb, s-au ieftinit ouăle și uleiul de floarea soarelui, scrie jurnal.md cu referire la bns.md.

În ultima lună, prețurile la unele produse alimentare au explodat.

Potrivit Biroului Național de Statistică, luna trecută, cel mai mult s-au scumpit legumele – cu 11 la sută. Astăzi, un kilogram de roșii ajunge și la 60 de lei, unul de cartofi costă 12 lei, iar ceapa – 22 de lei.

Castraveții s-au scumpit cu 26%, iar roșiile – cu 16%. Totuși, cea mai mare creștere este înregistrată la ceapă – 32%. Potrivit platformei analitice Eastfruit, care monitorizează prețurile din sectorul agricol în regiune, în ultima lună, prețul cepei creștea cu câte un leu în fiecare săptămână, iar prețul de acum, de peste 20 de lei, este cel mare din toată istoria Republicii Moldova.

În țările europene situația este similară. În România, ceapa a ajuns în medie la 1,6 euro/kg, în Ungaria – un euro și 49 de cenți, iar în Olanda – un euro și 20 de cenți. O explicație ar fi că mari producători, cum ar fi Kazahstanul și Turcia, au oprit o parte din exporturile de ceapă. Specialiștii platformei Eastfruit afirmă că aceasta este o consecință a războiului din Ucraina.

„Păi. E o cerere mai mare și o oferă mai mică. Regula de bază e economiei!”, a spus ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Dar, experții de la Eastfruit consideră că în a doua jumătate a lunii martie, creșterea prețului la ceapă se va opri. În schimb, ouăle și uleiul de floarea soarelui s-au ieftinit. Iar prețurile la carne și pește, în mare parte, au rămas neschimbate. Comparativ cu februarie 2022, produsele alimentare s-au scumpit cu 26,5 la sută.

În comparație cu situația de acum un an, cel mai mult au crescut prețurile la zahăr – cu peste 54%. Astăzi, un kilogram costă 24 de lei. Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimul an, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 16,3, iar serviciile prestate populaţiei cu 40,0%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *