Premieră pentru Republica Moldova. Trei liceeni din Ungheni – în vizită la Bruxelles

Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni a fost selectat să participe la programul „Europa ta, părerea ta” (Your Europe – Your Say! – YEYS), organizat de către Comitetul Economic și Social European.

Astfel, trei liceeni, însoțiți de Svetlana Ciubotă, profesoara de limba engleză, vor merge în luna martie la Bruxelles. În cele două zile, mai mulți tineri din țările membre ale Uniunii Europene, inclusiv din țările candidate, vor participa la o serie de dezbateri, ateliere și activități interactive referitor la implicarea tinerilor într-o democrație participativă.

Cu acest prilej, Cristian Pîrvulescu, membru al Comitetului Economic și Social European (CESE) a venit la Ungheni să discute și să abordeze anumite subiecte cu tinerii participanți.

„Vizita mea aici, la Ungheni, este prilejuită de un program, pe care Comitetul Economic și Social European îl realizează din 2010 „Europa ta, părerea ta”, care este dedicată elevilor de liceu din țările membre și asociate. Aici am venit pentru a mă întâlni cu cei trei elevi selectați și cu profesoara lor, care vor veni la plenara din martie la Bruxelles, pentru a participa la o dezbatere pe o temă de actualitate, care prezintă interes pentru tineri”, a explicat el.

Totodată, elevii din Ungheni vor avea oportunitatea să se întâlnească cu elevi din alte țări, cu care vor putea să facă schimb de opinii și să elaboreze rezoluții pe teme legate de Uniunea Europeană. Rezoluțiile cuprind ideile, propunerile și speranțele tinerilor cu privire la propriul viitor în calitate de cetățeni europeni.

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, criteriile de selectare ale instituției de învățământ au fost făcute aleatoriu, după ce liceele și-au depus candidatura. „În principiu, preferăm liceele din orașe mici și chiar din comune, pentru a da o șansă copiilor din acel oraș, să participe la o dezbatere europeană. Anul acesta, din România va fi un liceu din Sânnicolău Mare, județul Timiș. În luna martie, urmează să merg și la Sânnicolău Mare, să fac același lucru pe care l-am făcut la Ungheni”, a mai adăugat Cristian Pîrvulescu.

Andrei Verbina, elev în clasa a X – a, este unul din cei trei elevi ce se pregătesc pentru programul „Europa ta, părerea ta”. „Sper că voi obține o experiență enormă prin participarea la acest program, iar faptul că voi cunoaște noi persoane și voi putea lega noi prietenii, îmi va deschide noi orizonturi. Cel mai important lucru e că vom discuta doar în engleză, fiind o șansă de a exersa mult mai intens abilitățile de comunicare în această limbă”, și-a exprimat tânărul punctul de vedere.

Totodată, Cristian Pîrvulescu a adus la cunoștința și altor elevi de clasa a X – a o serie de întrebări și dileme legate de avantajele și dezavantajele Uniunii Europene, transformând-o într-o discuție cât se poate de sinceră, bazată pe experiența pe care a acumulat-o de-a lungul anilor.

„Consider că îmi va fi utilă experiența de care am avut parte. Am fost entuziasmată să particip la această activitate, să mă implic activ în discuții și să pun o serie de întrebări care îmi apăruseră de ceva vreme. Nu am simțit când au trecut acele două ore și mă bucur că am putut afla răspunsurile la întrebările care mă măcinau”, a afirmat Bianca Cigoreanu, o elevă care a participat la aceste discuții.

De notat că, evenimentul va avea loc la Bruxelles, la sediul Comitetului Economic și Social European. CESE va acoperi costurile de deplasare și de cazare ale elevilor, dar și ale profesorilor care îi însoțesc.

 Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *