Nutriționista Lilia Rață din Călărași despre cum ne alimentăm corect în post

Foto-simbol
Foto-simbol

Pe 26 februarie, nutriționista Lilia Rață din Călărași, a desfășurat un webinar în care explicat despre cum să ne alimentăm corect în post și nu doar. Astfel ea a enumerat care sunt cele mai frecvente greșeli atunci când dorim să ținem post, sau chiar cură de slăbire:

  1. Se ține foame o parte din zi sau gustări dese;
  2. Se consumă exagerat mâncare seara;
  3. Se apelează la produse cu puțini nutrienți;
  4. Se consumă prponderent carbohidrați rafinați, sau amidonoase(paste, cartofi, pâine, plăcinte, orez, mâncare procesată);
  5. Nu se fac combinații cu proteine complete;
  6. Se apelează la exces de cafea;
  7. Se apelează la dulciuri pe bază de grasime vegetală;
  8. Insuficient timp pentru pregătirea produselor și a mesei.

Potrivit ei, un factor important în alimentația corectă o joacă proteinele. Acestea sunt importante în construcția de noi țesuturi și celule, protejarea celulei, fără de care nu se realizează o serie de procese vitale pentru corp. Ea menționat că persoanele sedentare care stau la birou, care nu fac mișcare în exces au nevoie de foarte puține proteine, necesarul zilnic este de 0,7-1g/1kg, ceea ce înseamnă 70 gr de proteine pe zi la o persoană ce cântărește 70kg.

Printre produsele vegetale care pot fi consumate pe perioada postului se regăsesc proteine în următoarele alimente:  Leguminoase 9-16 gr de proteine/ 100gr, Soia gătită 18,7 gr, semințe și nuci 15-30 gr, brânză tofu 12 gr, cereale integrale 5-14 gr, mazăre verde 5,5gr, porumb dulce 3,5 gr, broccoli 2,9gr, spanac 2,8 gr, avocado 2gr.

Pentru a obține o diversificare a meniului de post dar și pentru a nu face exces de un aliment sau altul, este foarte importantă combinarea corectă. Astfel este necesar să combinăm corect produsele de origine vegetală ca să obținem sursa de proteine complete. Cum ar fi: cereale integrale cu semințe, leguminoase cu cereale integrale, leguminoase cu semințe, leguminoase cu cereale integrale și cu semințe, brânză tofu cu cereale, soia cu cereale integrale sau semințe, mazăre verde, porumb, avocado la salate.

”Este important ca atunci când ținem post să mâncăm bine, de la trei ori până la cinci ori pe zi. Pentrucă a ține post nu înseamnă  că dorim doar să ne împărtășim, atunci când ținem post ca ne curățim, slăbim. De aceea în cazul în care decidem să ținem tot postul este necesar să avem tot complexul de vitamine, să avem varietatea de legume”, a mai spus Lilia Rață.

Menționăm că toată lumea poate ține post dar există desigur și persoane cărora nu li-se recomandă postul pentru că:

  1. Nu pot digera leguminoasele (persoanele cu pancreatită cronică);
  2. Nu pot digera oleaginoasele, semințe și nuci;
  3. Cei care suferă de boli gastrointestinale;
  4. Diete speciale de tratament;
  5. Femeile însărcinate, care alăptează și copii mici.

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *