Judecătoria Ungheni și-a îmbunătățit eficacitatea privind soluționarea dosarelor

Pe parcursul anului 2022, Judecătoria Ungheni a înregistrat un randament mai mare de soluționare a dosarelor cu 25 de zile. Astfel, durata medie de soluționare a dosarelor în 2022 a fost de 154 zile, comparativ cu 179 zile în 2021. La fel, a crescut și încrederea justițiabililor deserviți de instanță față de sistemul judecătoresc cu 9 puncte procentuale.

Aceste rezultate au fost expuse de către reprezentanții Judecătoriei Ungheni, în cadrul unei conferințe de presă. În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele activităților întreprinse, dar și performanța instanței de judecată, obținute pe parcursul anului 2022.

În anul precedent, au fost obținute cifre mult mai bune referitor la activitatea de înfăptuire a justiției. Despre aceasta, a menționat Tatiana Crăciun, șefa Serviciului civil din cadrul Secției evidență și documentare procesuală. Dânsa a precizat că în 2022, judecătoria a soluționat 6888 de dosare față de 6152 în 2021. „Aceasta, în condițiile în care, volumul de muncă per judecător a crescut la 816 dosare în 2022 față de 756 dosare în 2021”, a subliniat Tatiana Crăciun.

Rezultatele de soluționare a cauzelor au crescut esențial, spun reprezentanții Judecătoriei. Iar unul dintre factorii care au contribuit la aceste rezultate sunt ședințele desfășurate prin videoconferință, dar și restricțiile legate de Covid-19. „În 2022 am organizat mai multe ședințe de judecată prin teleconferință, în special în cazuri de violență în familie, insolvabilitate, contencios administrativ. Acum te poți conecta la ședință prin telefon, nu ai nevoie de calculator ori soft special. La fel, poți transmite documente în timpul ședinței. Participanții la proces au salutat această inițiativă, deoarece economisesc timp pentru drum, evită cheltuieli suplimentare și preîntâmpină amânarea ședințelor. Datorită acestui fapt, a scăzut durata de examinare a mai multor tipuri de dosare”, a explicat judecătorul Dumitru Racoviță.

De asemenea, în anul precedent, a crescut și satisfacția vizitatorilor instanței față de serviciile prestate de instituție. Ludmila Caducenco, grefieră în cadrul Judecătoriei, a remarcat că despre faptul că încrederea în sistemul judecătoresc a crescut de la 52% în 2021, la 61% în 2022. „Mai mult, 68% din justițiabili consideră că judecătorii sunt imparțiali, iar 87% afirmă că Judecătoria Ungheni slujește interesului public, iar alte 84% consideră că judecătoria este echitabilă”, a precizat grefiera.

Un alt succes înregistrat de judecătoria Ungheni, în anul precedent, este și instituirea unui birou de informații. „Oferim suport tuturor vizitatorilor cu privire la serviciile disponibile, procedura pe care trebuie să o urmeze, precum și îi ajutăm cu modele de acte și alte informații utile”, a spus Irina Hușanu, specialist principal în Secție Sistematizare, Generalizare, Monitorizarea Practicii Judiciare și Relații cu Publicul.

De asemenea, Judecătoria Ungheni și-a îmbunătățit și condițiile de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii și de văz prin utilizarea afișajelor speciale pe uși și scări, dar și amenajarea după standarde a unui grup sanitar.

Totodată, Judecătoria Ungheni a realizat în 2022 și mai multe activități educative: lecții deschise în instituțiile de învățământ, au fost înscenate procese de judecată cu viitori juriști, diverse evenimente sportive, etc.

În perioada anilor 2023 – 2027, întru eficientizarea și sporirea performanței și calității serviciilor, Judecătoria Ungheni a elaborat Planul de dezvoltare strategică, în care au fost identificate trei direcții strategice. Astfel, reprezentanții judecătoriei își vor conjuga eforturile la capitolul management și administrare judiciară, accesibilitatea judecătoriei și informarea justițiabililor, dar și dezvoltarea profesională și motivarea angajaților. Totodată, fiecare direcție strategică include un set de obiective și acțiuni propuse spre realizare în perioada menționată.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *