În 12 localități din Republica Moldova vor fi construite locuințe sociale

Sursa foto: MIDR

În Republica Moldova va fi reluată construcția locuințelor sociale. Conform proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Totodată, este planificată renovarea/modernizarea căminelor studențești în patru localități și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura în total 1500 de beneficiari. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a susținut inițierea unei etape noi de realizare a proiectului, ce prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii eligibile, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel încât să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri.

„Pentru aceasta, afară de împrumutul de 20 mln de euro, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi un grant de un milion de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, iar un grant de şase mln de euro vor fi oferiți de la Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică, cu un cost total al proiectului de 34 mln de euro”, indică MIDR.

Potrivit sursei citate, un aspect esenţial îl reprezintă colaborarea cu autoritățile publice locale în vederea gestionării corecte a locuințelor și evidența centralizată atât a locuințelor construite, cât și a fluxului de beneficiari. „În acest scop va fi efectuată o evaluare a construcțiilor publice existente și nefolosite din toată țara, pentru a cunoaște dacă acestea pot fi reconstruite și transformate în locuințe sociale sau renovate și finalizate pentru a fi oferite, după necesitate, familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale”, explică Ministerul Infrastructurii.

Scopul Proiectului este de a oferi locuințe decente și accesibile pentru populația defavorizată și cea cu venituri mici, prin creșterea stocului de locuințe sociale închiriate, reședințe pentru studenți, case de bătrâni și prin îmbunătățirea eficienței energetice a acestuia. Proiectul prevede, de asemenea, atragerea și reținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Proiectul de construcție a locuințelor sociale în Republica Moldova, în fazele I și II, a livrat în total 926 de locuințe sociale cu suprafața totală de 44468,95 de metri pătrați. În cadrul primei faze a Proiectului au fost construite două blocuri locative în orașul Chișinău, un bloc locativ la Glodeni și unul la Criuleni. În următoarea fază au fost edificate blocuri locative în orașele Călărași, Briceni, Soroca și altele. În Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 este inclusă lansarea Fazei a III-a a proiectului de construcție a locuințelor sociale care, pe lîngă construcția locuințelor, conține reconstrucția căminelor studențești și construcția/reconstrucția azilurilor pentru bătrâni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *