După ce ”plăcintele cu brânză” au făcut zarvă, Ministerul Sănătății ia atitudine

Imagine simbol, sursa: savoriurbane.com

Cantitatea de acizi grași în produsele alimentare va fi limitată și nu va depăși două grame la 100 de grame de grăsimi, potrivit unui proiect de hotărâre, aprobat în ședința Cabinetului de Miniștri. Această decizie a fost luată în contextul în care, în urma unor controale efectuate de Agenția națională pentru Siguranța Alimentelor s-a constatat că 80 la sută dintre plăcintele cu brânză din comerț nu conțin brânză, ci un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.

”Astfel, Ministerul Sănătății a venit astăzi cu reglementări stricte în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare, stabilind limita de AGT de 2g/100g de grăsimi din conținutul alimentelor pentru garantarea unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor”, scrie Ala Nemerenco, ministra sănătății, pe rețelele sociale.

Ala Nemerenco a menționat că în prezent, norma de acizi grași trans din plăcintele cu brânză din comerț este depășită de 25 de ori.

Acizii grași trans (AGT) se utilizează pe scară largă în industria alimentară pentru a crește durata de valabilitate și a îmbunătăți textura alimentelor procesate. Conform estimărilor OMS, consumul de grăsimi trans provoacă peste 500.000 de decese premature pe an din cauza bolilor cardiovasculare, iar pentru fiecare gram suplimentar de AGT consumat pe zi creste riscul de atac de cord cu 5%. Studii efectuate în lume estimează că femeile cu nivel seric crescut de AGT au risc dublu de a face cancer de sân, și risc crescut cu 30% de a face eclampsie în timpul sarcinii. De asemenea consumul de AGT crește cu 50% riscul de apariție a cancerului de colon, cu 40% riscul diabetului zaharat, a obezității, dereglărilor metabolice, etc.

”Cerințele regulamentului se vor aplica tuturor produselor alimentare, inclusiv celor importate pentru introducere pe piață. Recomandăm să citiți atent etichetele produselor pe care le procurați”, a mai adăugat Ala Nemerenco.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *