De ce primăria face reparație doar pe unele străzi din orașul Ungheni

Foto simbol. Strada Națională

De multe ori ați observat că doar pe anumite porțiuni de drumuri se execută lucrări de reparații sau întreținere. Și de multe ori, oamenii se arată indignați, cerând autorităților să efectueze lucrări și pe alte drumuri. Cu siguranță însă, puțini cunosc că nu toate străzile din orașul Ungheni sunt gestionate de administrația publică locală, dar sunt și porțiuni de drum care sunt gestionate de Administrația de Stat a Drumului (ASD).

Pentru a afla care sunt acestea, am făcut o solicitare pe platforma Vreauinfo.md pentru a afla, din prima sursă, care sunt porțiunile de drum ce se află în gestiunea ASD și ce lucrări s-au efectuat în ultimii cinci ani.

Potrivit informației oferite de ASD, în gestiunea acesteia se află patru străzi din orașul Ungheni. Este vorba de:

Strada Decebal (R16 Bălți – Fălești – Sculeni – Ungheni, kilometrul 78,237 – 80,560), care are o lungime de 2,323 kilometri. În perioada anilor 2018 – 2022, pe acest sector de drum au fost executate doar lucrări de întreținere curentă, în valoare totală de 569,9 mii lei.

Strada Ștefan cel Mare (G 91 Ungheni – Bărboieni – Nemțeni – M1, km 0,00 – 4,32) are o lungime de 4,32 km. Și pe acest sector de drum au fost executate, pe parcursul anilor 2018 – 2022, doar lucrări de întreținere curentă, în sumă de 866,4 mii lei.

Strada Petru Rareș (G90, G 89 – Alexeevca – Florițoaia Veche – Ungheni – G91, km 16,121 – 17,493) are o lungime de 1,372 km. În ultimii cinci ani, aici au fost executate lucrări de întreținere a durmului în sumă de 44,8 mii lei.

Strada Națională (R.1.1 R1 – drumul de acces spre or. Ungheni, km. 4,377 – 6226) are 1,849 km lungime. Pe parcursul ultimilor cinci ani, pe acest sector au fost executate lucrări de întrreținere curentă în valoare de 396,1 mii lei. Iar în 2021 pe sectorul R.1.1 R1 – drumul de acces spre orașul Ungheni, km 5,40 – 5,99 au fost executate lucrări de reparație periodică cu reparația îmbrăcămintei  rutiere din beton asfaltic (straturi de uzură) în sumă de 982,3 mii lei.

Potrivit lui Sergiu Bejan, director general interimar, în 2023, pe toate aceste sectoare de drum din orașul Ungheni, care se află în gestiunea Agenției de Stat a Drumului, vor fi executate lucrări de întreținere curentă în măsura asigurării cu mijloace financiare pentru reparația drumurilor publice naționale. „Totodată, vă informăm că lucrările de întreținere curentă sunt lucrări care se execută permanent pentru menținerea curățeniei, esteticii, asigurarea scurgerii apelor sau pentru eliminarea unor degradări punctuale de mică amplaore la drumuri, lucrări de artă, de siguranță rutieră, etc”, se arată în răspunsul eliberat de ASD la demersul efectuat de Expresul pe VreauInfo.md.

De menționat că în orașul Ungheni sunt, în total, 171 de străzi.


Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *