Confuzii la Spitalul raional Ungheni: fostul director este trimis în concediu de Consiliul raional, deși a fost concediat de Ministerul Sănătății

La sfârșitul anului 2022, deputații au votat în lectură finală proiectul de lege ce prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății. Documentul prevede că, în urma reformei, toate spitalele raionale vor continua să funcționeze, iar investițiile în aceste instituții vor crește pentru a spori calitatea serviciilor oferite pacienților. De asemenea, proprietatea instituțiilor va rămâne în continuare în gestiunea autorităților locale, scrie Agora.md

Procesul de trecere a instituției din gestiunea unui fondator la altul, după modificările legislative încă nu este finalizat. Între timp, directorul Spitalului raional Ungheni, Vladimir Popovici, care a fost concediat de Ministerul Sănătății, a fost trimis în concediu temporar de Consiliul raional. Iar Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că deciziile administrației raionale ar fi ilegale.

Potrivit dânsei, în prezent, spitalele raionale sunt transferate din gestiunea Consiliilor raionale către Ministerul Sănătății. Iar fondatorul nou – Ministerul Sănătății, conform cadrului legal, are dreptul de a rezilia contractele cu directorii, vicedirectorii, și alt personal de conducere la schimbarea fondatorului. „Astfel, am reziliat contractul cu directorul Vladimir Popovici, numit ilegal de către Consiliul Raional în 2022. Am oferit atribuția de interimat actualei vicedirector Elvira Stati până la organizarea concursului”, a scris Ala Nemerenco pe facebook.

Însă, paralel și fostul fondator – Consiliul raional Ungheni emite o decizie ce datează cu 9 martie. Astfel, prin dispoziția semnată de președintele raionului, Ghenadi Mitriuc, directorul demis, Vladimir Popovici, este trimis în concediu pentru 61 de zile în perioada 10 martie – 15 mai.

Suplinirea funcției pe perioada aflării în concediu a lui Vladimir Popovici se atribuie lui Oleg Malachi, șef AMSA până la revenirea la serviciu a dnei Elvira Stati, vicedirector al spitalului.

Sursa foto: FB / Ala Nemerenco

Șefa de la Sănătate califică decizia ca fiind ilegală și admite că astfel de cazuri se pot repeta. „Este o depășire a atribuțiilor de către un reprezentant APL care nu mai are rol de fondator. Și trebuie să se ocupe de aceste încălcări anumite instituții.”, a mai scris ea.

Reamintim că pe 15 decembrie, instanța de judecată Ungheni s-a pronunțat pe cauza „Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat vs Ghenadi Mitriuc, președintele raionului Ungheni – privind anularea Dispoziției prin care Vladimir Popovici a fost numit director la Spitalul Raional Ungheni.

Astfel, instanța a hotărât: „A anula dispoziția Președintelui raionului Ungheni nr. 146-02/3-2 din 06 mai 2022 „cu privire la numirea în funcție de director al IMSP „Spitalul raional Ungheni”, totodată și anularea contractului de management nr. 06 din 06 mai 2022 încheiat de Președintele raionului Ungheni cu Vladimir Popovici”, scrie Accentpeungheni.md. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *