Un turn de supraveghere mobil, unicul de acest gen, se află în dotarea Sectorului Poliţiei de Frontieră „Valea Mare”
Întru creşterea eficacităţii supravegherii frontierei de stat, la Sectorul Poliției de Frontieră „Valea Mare” a fost montată o platformă mobilă pentru misiunile de monitorizare a frontierei.
Potrivit lui Dumitru Alexeev, reprezentat local al companiei estoniene, care este și producătoarea acestei platforme, turnul mobil de supraveghere, se desface la o înălțime de 24 de metri, iar camerele de supraveghere instalate pe acesta, au vedere pe timp de zi și de noapte. Cea de zi are o capacitate de a depista un obiect pe o rază de 20 de km, iar cea de noapte poate să surprindă pe o distanță de cel puțin 7 km. Comunicarea se face prin intermediul internetului, iar operatorul, din orice colț al frontierei, poate să aibă acces la sistem pentru a monitoriza raza de acoperire a acestuia. „Astfel de sistem nu a fost până acum în Republica Moldova. Poliția de Frontieră este primul beneficiar care intră în posesia unui astfel de sistem performant. În prezent, astfel de platforme sunt utilizate în Ucraina. Pe viitor, luăm în calcul posibilitatea de a livra mai multe, pentru a putea acoperi necesitățile frontierei”, a mai declarat Dumitru Alexeev.
Polițiștii de frontieră menționează că tehnica de ultimă generație le facilitează procesul de supraveghere a frontierei de stat. Comisarul Serghei Dziuba, șeful Secției exploatare a dronelor, este deja la al treilea curs în ceea ce privește operarea platformei. Dânsul a exemplificat modul de operare a acesteia. „De exemplu, se poate analiza o zonă greu accesibilă, în care este redusă vizibilitatea sau îngreunată din cauza unui sector accidentat, iar accesul cu automobilul este dificil. În cazul în care a fost observat ceva suspect, putem monitoriza permanent, până ajunge patrula, acțiunile care se desfășoară în acel moment. Acest lucru este foarte important, mai ales atunci când se observă un eveniment de frontieră, iar cazul dat poate fi documentat mult mai ușor, datorită imaginilor surprinse atât de dronă, cât și de cameră”, a menționat dânsul.
Datorită faptului că platforma este mobilă, aceasta cu ușurință poate fi transportată în diferite sectoare ale Poliției de Frontieră, unde este nevoie. Deja au fost instruiți 19 formatori din diferite Direcții Regionale ale Poliției de Frontieră, pentru a fi pregătiți să opereze cu platforma. „Am avut un curs de patru zile și urmează încă altele două pentru a instrui lucrul cu drona. De asemenea, sunt locuri în care camera de supraveghere poate să nu cuprindă anumite zone, iar operatorul punctează acea zonă de interes. Din interiorul platformei, aparatul de zbor – drona, verifică zona prestabilită. Platforma este foarte ușor de manevrat, deoarece utilizează inteligența artificială”, mai spune Dumitru Alexeev.
De menționat că platforma poate detecta prezența unui automobil, a unei vietăți, sau a unui om.
Autoare: Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns