Cât timp sunt valabile amenzile care vin prin poștă și ce se întâmplă cu șoferii care le ignoră

Fotografie simbol. Sursa: e-Suceava.ro

Deseori li se întîmplă șoferilor, să primească prin poștă scrisori prin care să fie informați despre comiterea încălcărilor rutiere, cărora nu le oferă importanță sau le aruncă direct la coșul de gunoi. E bine să cunoaștem că fiecare amendă are un așa zis termen de valabilitate și trebuie „onorată”, scrie noi.md

În cadrul unui interviu televizat, șeful secției documentare trafic rutier, Igor Postu, a vorbit în detalii despre amenzile rutiere trimise prin poștă și a explicat care sînt cele mai mari încălcări comise de conducătorii auto.

„Urmare a unei analize efectuate, în top încălcări se numără necuplarea centurii de siguranță, depășirea limitei de viteză de la 20 la 40 km. La fel, încălcarea regulilor de transportare a copiilor de pînă la 12 ani. Termenul general de atragere la răspundere contravențională este de un an de zile. Șase luni se aplică în cazul punctelor de penalizare. În cazul în care a fost documentat contravențional șoferul unui automobil, începînd cu data aplicării sancțiunii, întocmirii unui proces verbal cu privire la contravenție, din ziua ceea ce numără șase luni pînă la expirarea aplicării punctelor de penalizare. Termenul general de atragere la răspundere contravențională este de un an”, declară Igor Postu, șef secție documentare trafic rutier.Cu scrisorile venite prin poștă, șoferii trebuie să se prezinte la sediul secției și să-și ia amenda, mai spune Igor Postu.

„Scrisoarea care vine la proprietar acasă este o contravenție penală pornită. Nu este amendă de facto, amenda urmează a fi aplicată de către agentul constatator. Prevederile spun că se aplică și în lipsa persoanei care a comis contravenția, în cazul în care se stabilește cu certitudine că s-a aflat la volanul mijlocului de transport.

Scrisoarea sub formă de citație este expediată expres proprietarului. Deja proprietarul, dacă a înstrăinat automobilul, ei cu dovadă se prezintă la sediul secției monitorizare și documentare și comunică datele persoanei cui i-a încredințat automobilul. Odată cu comunicarea datelor, în sistemul automatizat a contravențiilor, sînt introduse aceste date și o altă scrisoare pleacă către persoana care a fost comunicată.

Noi facem evaluări ale persoanelor care comit încălcările, deja noi îi cităm recomandat către sediul secției unde fiecărui caz în parte aplicăm amenda. Pentru cei care nu atrag atenția la aceste scrisori, noi sîntem în trafic și organizăm razii de verificare și aducem la cunoștință șoferilor că este amendă”, mai spune șeful secției documentare trafic rutier, Igor Postu

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *