Un spaţiu sigur pentru femei şi copii – la biblioteca din Ungheni

La Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” a fost inaugurat un spaţiu sigur pentru femei şi copii. Acesta a fost creat în cadrul proiectului „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaţilor”.

Spațiul a fost dotat cu mobilier adaptat copiilor de diferite vârste și completat cu un lot de cărți pentru copii, atât în limba română, rusă, cât și ucraineană. Totodată, au fost achiziționate jocuri de societate și de logică, ținându-se cont de preferințele copiilor. „Datorită acestui proiect, am putut crea acest spațiu sigur, aici la bibliotecă. Am reamenajat biblioteca pentru copii, în scopul de a crea o ambianță confortabilă și spațioasă. Mai ales că, copiii dar și familiile venite la noi în comunitate, să aibă posibilitatea să se întâlnească, să comunice și să stabilească relații de prietenie cu utilizatorii bibliotecii”, a menționat Nadejda Mihai, șefa bibliotecii.

În tot acest timp, spațiul sigur creat a devenit un loc în care mamele au putut să-și aducă copiii, iar aceastea să beneficieze de o consiliere psihologică din partea specialistului. „Copiii care au venit la bibliotecă împreună cu mamele lor, au fost antrenați în diferite activități, care au fost organizate de către angajații bibliotecii”, a menționat și Aliona Manciu, coordonatoare locală de proiect.

Natalia, o refugiată din Ucraina, a participat activ la activitățile organizate în cadrul proiectului. „Pe parcursul acestui timp, am avut ocazia să întâlnesc oameni deosebiți, în cadrul bibliotecii, cât și în comunitate. Chiar și acest spațiu, care a fost creat pentru copii și mame, este foarte benefic de a petrece timpul într-un mod plăcut. Iar activitățile cu psihologul au fost chiar binevenite”, a menționat ea.

Biblioteca Publică „Dimitrie Cantemir” este un spațiu sigur pentru femei, fete și copii refugiați, unde refugiații au parte de comunicare, prietenie, siguranță, activități culturale, resurse informaționale, consiliere, spațiu pentru activități și o echipă prietenoasă.

De menționat că astfel de spații sigure au fost create în 10 biblioteci din 10 localități din țară.

Proiectul Internațional „Bibliotecile aduc schimbarea în comunitate în timpul crizei refugiaților” – proiect implementat de ONG Centrul de Drept al Femeilor în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu suportul ONG Comitetului Internațional de Salvare (IRC ).

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *