Șomerii vor beneficia de vouchere pentru formare profesională

Sursa foto: albasat.md

Șomerii vor putea participa la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, în urma deciziei aprobate astăzi de Executiv, la inițiativa Ministerului Muncii și Protecției Sociale, transmite Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Noua procedură simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri și prevede că persoanele își aleg de sine stătător instituția de învățământ unde vor urma aceste cursuri. Pentru achitarea lor, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) acordă șomerilor un voucher nominal.

În acest scop, va fi dezvoltată platforma online „Voucher pentru formarea profesională”, care va reprezenta un modul suplimentar la platforma www.angajat.md, gestionată de ANOFM. Prin intermediul acestei platforme, vor fi înregistrați prestatorii de servicii de instruire profesională, vor fi emise, în format electronic, voucherele de formare profesională și va fi confirmată acceptarea voucherului de către prestatori.

Voucherele vor putea fi utilizate timp de 7 zile de la acordarea lor de către ANOFM, iar în acest interval beneficiarii își vor alege din lista publicată pe platforma „Voucher pentru formarea profesională” instituția de învățământ și se vor înregistra la cursuri. După expirarea celor 7 zile, voucherul nu va mai putea fi utilizat, iar șomerul va putea primi un voucher repetat doar peste 12 luni.

Șomerii pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive, iar pe parcursul efectuării cursurilor, cursanții primesc o bursă lunară în mărime de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

În anul 2022, 1062 de șomeri, dintre care 744 de femei, au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

„Prin acest proiect, ne propunem să atingem mai multe obiective, între care simplificarea procesului de desfășurare a cursurilor de formare profesională, sporirea calității acestora, abilitarea șomerilor cu dreptul de a alege instituția de învățământ și digitalizarea procesului de organizare a formării profesionale a șomerilor”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *