Sintagma de ”limbă moldovenească” ar putea fi exclusă din Constituție
Un nou proiect de lege, a fost înregistrat în Legislativ. Documentul prevede că în textul legilor Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, să fie substituite cu „limba română”, comunică moldpres.md.
Potrivit documentului, care urmează a fi examinat în comisiile parlamentare, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.
De asemenea, se va constata desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova.
„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curţii Constituționale”, se arată în document.
În proiect este prevăzut că Agenția Resurse Informaționale Juridice va asigura în sistemul informațional „Registrul de stat al actelor juridice” operarea modificărilor referitoare la limba de stat – limba română, în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția Republicii Moldova. De asemenea, în Codul muncii și în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi la zilele de odihnă în Republica Moldova, textul „Limba noastră” urmează a fi substituit cu textul „Limba română”.
Anterior, Curtea Constituțională a stabilit că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, cum este indicat în Declarația de Independență.
Lasă un răspuns