Primarul orașului Călărași a fost exclus din PAS

Sursa foto: Facebook, Ion Olari

Primarul orașului Călărași, Ion Olari, vizat în cadrul mai multor cauze pornite pe fapte de corupție, a fost exclus din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Informația a fost confirmată pentru Cotidianul de purtătoarea de cuvânt a fracțiunii, Adriana Vlas.

Purtătoarea de cuvânt a PAS a atestat că Ion Olari a fost membru al formațiunii.

„Având în vedere gravitatea dosarului în care este vizat primarul de Călărași, acesta a fost exclus din partid. Investigarea faptelor de corupție comise de funcționari publici trebuie să aibă loc indiferent de afilierea politică a celor vizați”, a argumentat  purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas.

Menționăm că, în cadrul mai multor cauze pornite pe fapte de corupție la Călărași, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au desfășurat marți, 31 ianuarie, 29 de percheziții care au vizat birourile de serviciu, domiciliile și automobilele persoanelor bănuite.

Președintele raionului Călărași – Ștefan Bolea, membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM); primarul de Călărași – Ion Olari, dar și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași, au fost reținuți. Aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anului 2022, bănuiții ar fi creat o schemă de favorizare a unor agenți economici în schimbul unor bunuri, avantaje și mijloace bănești ce nu li se cuveneau. Prin urmare, pentru încheierea contractelor de achiziții publice, dar și pentru recepția lucrărilor, funcționarii ar fi perceput un comision de circa 10-15% din valoarea acestor contracte. Cel puțin 10 cazuri de fraudare a achizițiilor publice, cu implicarea agenților economici, dar și administratorilor, fondatorilor și angajaților unor companii, au fost depistate în cadrul investigațiilor, iar beneficiar efectiv al uneia dintre companiile implicate în schemă ar fi însuși primarul orașului Călărași.

Totodată, în aceleași cauze sunt investigate și fapte de corupție, săvârșite de alți angajații publici, inclusiv din subordinea Ministerului Finanțelor, care ar fi acceptat și primit mită pentru a nu reflecta încălcările, relevate în cursul unui audit financiar, efectuat la primărie


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *