Localitatea Bușila va beneficia de energie verde gratis

Sursa foto: moldpres.md

Localitatea Bușila dispune de o centrală fotovoltaică. Aceasta va alimenta cu energie electrică stația de aprovizionare cu apă, iar ca urmare, cei aproximativ 1.800 de locuitori din sat vor achita mai puțin pentru apa de la robinet. Proiectul a fost implementat în cadrul Programului național „Satul european”, iar potrivit autorităților locale, centrala fotovoltaică va aduce comunității economii anuale de aproape 180 de mii de lei, transmite tvrmoldova.md.

Centrala electrică fotovoltaică are o capacitate de 80 de kW, suficientă pentru asigurarea cu electricitate a stației de aprovizionare cu apă din localitate.

„În rezultat, locuitorii acestui sat vor beneficia de energie verde gratis, fiindcă nu vor mai achita facturile pentru consumul de curent electric. Stația dată va permite să acopere toate cheltuielile pe care le suportau anterior pentru alimentarea stației de pompare de apă”, menționează managerul de proiect, Iacov Pavlovschii.

Proiectul de construcție a parcului fotovoltaic a început acum un an. Banii au fost alocați în cadrul Programului de Dezvoltare Locală „Satul European”.

„În februarie 2022 a fost lansat proiectul „Satul European” unde am aplicat și am obținut o finanțare de 2 milioane 134 de mii de lei, cu care a fost posibilă construcția parcului fotovoltaic. Vreau să mulțumesc Guvernului Republicii Moldova pentru lansarea proiectului „Satul european” și îndemn toți primarii să aplice la proiectul respectiv”, spune primarul satului Bușila, Igor Vîrlan.

Aflat în vizită de lucru în raionul Ungheni, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat și centrala fotovoltaică din satul Bușila. Șeful Legislativului a menționat că acest proiect este un exemplu pentru alte localități din țară.

„Sunt impresionat. Bravo primăriei, bravo dlui primar, echipei, că au avut așa idee, așa inspirație să instaleze un astfel mini-parc fotovoltaic. Important este să extindă, în primul rând instituțiile publice: că e primărie, că e scoală, că e grădiniță. Să continuăm să folosim ceea ce ne oferă natura”, a menționat Igor Grosu.

Totodată, prin intermediul Programului „Satul European”, în raionul Ungheni au fost implementate alte 19 proiecte, care vizează construcția sistemelor de apeduct și canalizare, renovarea clădirilor publice și iluminatul stradal.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *