Femeile gravide vor putea depista devreme anomaliile de dezvoltare a fătului, datorită unității de medicină materno-fetală

Sursa foto: Ministerul Sănătății

În cadrul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău va fi deschisă o unitate de medicină materno-fetală, unde femeile gravide din întreaga țară vor avea acces la metode noi de investigații medicale. Acestea vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, alte afecțiuni la bebeluși și gravide.

Ministerul Sănătății a semnat, în acest sens, un memorandum de înțelegere cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Elene și cu Fundația de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, care prevede implementarea unui program de medicină materno-fetală, în perioada 2022-2025.

De asemenea, doi medici obstetricieni din Republica Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională, acordate de FMF. Medicii vor obține competențe în diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, afecțiunilor la gravide, care determină nașterea prematură și decesul.

Medicii vor fi ghidați de profesorul Kypros Nikolaides, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina materno-fetală. Ulterior, doctorii vor aplica toate cunoștințele în cadrul unității de medicină materno-fetală din Republica Moldova, pentru activitatea căreia FMF va dona ecografe, computere, mobilier etc.

Totodată, va fi elaborat un program de formare profesională în medicina materno-fetală, în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *