Atenție! Comercializarea florilor de primăvară, incluse în Cartea Roșie, este intezisă

Agenția de Mediu vine cu un mesaj de atenționare către toți vânzătorii ambulanţi. Comercializarea florilor de primăvară incluse în Cartea Roșie este intezisă.

Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni au făcut ca vestitorii primăverii să răsară mai devreme. Ghioceii, dar și alte specii de plante timpurii de primăvară, cât și părțile acestora(flori, frunze, muguri, tulpini, ramuri, rădăcini, bulbi, rizomi etc.). Conform listei din Anexa 3 a Legii Nr.239 din 08.11.2007 a regnului vegetal, lista continuă cu brândușe, lalele pestrițe, dediței, albăstrițe, lăcrimițe bifolii. etc.

Acestea sunt protejate în Republica Moldova și amenințate cu dispariția atât din cauza pierderii habitatelor, dar mai ales din cauza culegerii florilor și a colectării bulbilor întru-un ritm accelerat, iar în acest mod, cu fiecare an, numărul acestora scade.

Potrivit sursei, mulți vânzători ambulanţi deja au început să iasă pe drumuri la marginea pădurilor şi pe traseele naționale, comercializând buchețele de flori timpurii de primăvară, printre care multe dintre ele fiind incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Agenția de Mediu atenționează că speciile de plante, cu regim special de protecție, sunt ocrotite prin lege, iar încălcarea legislației cu privire la regnul vegetal atrage după sine răspundere contravențională. Astfel, conform prevederilor art. 140 din Codul Contravențional nr. 218/2008, cetățenii care colectează şi comercializează specii de plante cu regim special de protecție, riscă amenzi. Totodată, de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului se stabilește cuantumul prejudiciului cauzat mediului ca urmare a colectării şi comercializării speciilor de floră de importanță națională și internațională din Republica Moldova, incluse în anexa nr. 3 la Legea regnului vegetal, conform cheltuielilor efective de restabilire a obiectelor regnului vegetal, cu includerea venitului ratat.

În acest context, reieșind din atribuțiile Agenției de Mediu în domeniul protecției mediului și a resurselor naturale, vine cu îndemnul către cetățeni de a se abține de la procurarea speciilor de plante incluse în Cartea Roșie şi în anexele la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), iar la depistarea persoanelor sau agenților economici care nu respectă măsurile de conservare şi de protecţie a plantelor rare, să sesizeze organele de control abilitate.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *