Pedepse mai aspre pentru șoferii care nu cedează trecerea pietonilor

Sursa foto: instagram.com/expresul.md

Șoferii care nu vor ceda trecerea pietonilor riscă amenzi usturătoare, iar dacă vor comite această încălcare repetat, dreptul de a conduce le va fi suspendat pe un termen de 45 de zile. Prevederile se conțin într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Afacerilor Interne și care urmează să fie votat în lectură finală în Parlament, transmite IPN.

Potrivit proiectului, neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor urmează să fie sancționată cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale, cu aplicarea a cinci puncte de penalizare. În prezent sunt prevăzute amenzi de la 18 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a patru puncte de penalizare.

De asemenea, legislația urmează să fie completată cu un nou alineat prin care să fie pedepsită mai aspru săvârșirea repetată pe parcursul aceluiași an a faptei de neacordare de prioritate legală pietonilor, inclusiv prin aplicarea pedepsei complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce mijloace de transport.

Potrivit, secretarului general de stat al MAI, Serghei Diaconu, a menționat că statisticile arată că după sărbători se produc mai multe accidente rutiere. În context, a fost dispusă organizarea filtrelor în cadrul cărora echipajele de poliție patrulează zonele mai periculoase. Dar siguranța rutieră ține și de educație, de infrastructură și, în mare parte, de comportamentul pietonilor.

În multe cazuri infrastructura rutieră este depășită, iar trecerile de pietoni fie nu sunt semaforizate, fie nu sunt iluminate suficient, fie de ani de zile nu sunt proiectate corespunzător. O soluție ar fi instalarea limitatoarelor de viteză, a trecerilor pietonale denivelate.

Serghei Diaconu spune că un alt aspect ține de educație și, deși s-a intervenit cu unele măsuri, în școli nu se fac cursuri de educație rutieră chiar dacă a fost elaborat și un manual în acest sens. Un asemenea curs, în opinia sa, ar trebui să fie obligatoriu, așa cum este în multe state dezvoltate.

Foarte importantă este și asigurarea vizibilității pietonilor prin purtarea elementelor reflectorizante, mai ales pe întuneric, ploaie, ceață. Serghei Diaconu a exemplificat că în țările nordice, hainele sport sau cele de iarnă, nici nu se vând fără a avea pe ele elemente reflectorizante. Aceasta este responsabilitatea și a producătorilor, și a comercianților.

Menționăm că în anul 2021 s-au înregistrat 467 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, care s-au soldat cu 25 de decese 460 de răniți. Creșterea este semnificativă comparativ cu anul precedent, când au murit 16 pietoni.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *