În acest an se împlinesc 120 de ani de la construcția Catedralei „Sf. Alexandru Nevski”

În anul 2023, vom marca mai multe aniversări importante pentru municipiul Ungheni, printre care: 120 de ani de la începerea construcției Catedralei „Sf. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni

Pe 30 august 1903, în prezenţa unor personalităţi ale timpului, la Ungheni era pusă prima piatră de temelie a bisericii „Sf. Alexandru Nevski” chiar în centrul orașului. Serviciul divin era oficiat de Episcopul Chişinăului şi Hotinului, PS Iacob (Piarnițki). Proiectul viitoarei biserici a fost conceput de către cunoscutul arhitect rus A.I. Bernardazzi, descendent al unei renumite familii de arhitecţi italieni, stabiliţi la începutul sec. al XIX-lea în Rusia. Bernardazzi a donat proiectul , iar biserica a devenit ulterior o adevărată operă de cultură.

După venirea sovieticilor,  în iunie 1959 biserica a fost închisă, în calitate de motiv invocîndu-se destrămarea comunităţii de enoriaşi şi existenţa în apropiere a unei alte biserici. Autorităţile puseseră la cale aruncarea edificiului în aer, dar, la iniţiativa unui grup de intelectuali, la 2 iulie 1967, aici este deschis Muzeul de Istorie şi Etnografie din Ungheni. Aici a fost și sală de sport. În anul 1968, s-a reuşit declararea bisericii monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională.

În luna mai 1989, sfîntul lăcaş a fost redat menirii sale fireşti. Reparaţia capitală a bisericii a fost făcută cu suportul credincioşilor şi sub supravegherea parohului proaspăt numit, Pr. Ioan Porcescu. Acesta a condus-o un sfert de secol. În anul 1991, biserica a fost sfinţită de un sobor de 12 preoţi, conduşi de Mitropolitul Moldovei ÎPS Vladimir.

La 3 aprilie 2011, bisericii „Alexandr Nevski” i s-a atribuit statutul de catedrală episcopală. Episcop de Ungheni și Nisporeni a devenit Petru Musteață care a deținut și funcția de episcop al Mănăstirii Hîncu.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *