VIDEO/ La Edineț a fost creat un Consiliu Consultativ pentru îmbunătățirea practicilor în interesul justițiabililor

La Judecătoria Edineț a fost creat un Consiliu Consultativ, format din specialiști din mai multe domenii și reprezentanți ai societății civile. Membrii consiliului și-au stabilit prioritățile pentru următoarea perioadă, printre care se regăsesc simplificarea interacțiunii dintre polițiști, procurori, avocați, inspectori de probațiune și judecători, dar și asigurarea continuă a procesului de comunicare cu justițiabilii în vederea îmbunătățirii serviciilor oferite de instanță.

Din componența consiliului vor face parte jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, procurori, avocați dar și alte persoane, în dependență de temele abordate.

ANATOLIE BANARU, procuror șef la Procuratura Raionului Dondușeni: „Lucrul dat era demult necesar, pentru că doar într-o bună conlucrare a organelor de drept, doar prin dialog, doar prin deschiderea anumitor întrebări, deschiderea anumitor probleme se poate de depistat unele nuanțe care aparent nu se observă, dar doar printr-o discuție, printr-un dialog se poate de depistat și a găsi soluții.”

ELVIRA VĂDUVA, administrator la Asociața pentru Siguranța Urbană și Mediere din Edineț: „Noi avem foarte multe chestiuni și pe plan local și la nivel central cu legea 239 din 2008, privind transparența în procesul decizional, cu legea privind accesul la informațiile publice și avem destule dosare care îngreunează activitatea instanței și sperăm să fie totul mai digitalizat.”

Consiliul Consultativ din Edineț se va reuni în ședințe, atunci când vor fi discutate subiecte care necesită mai multe opinii pentru rezolvarea problemelor. Prima întrunire deja a fost stabilită pentru data de 23 noiembrie 2022.

LILIA ȚURCAN, președintele interimar al Judecătoriei Edineț: „În cadrul acestui consiliu, în primul rând vrem să fim transparenți, asta este principiul de bază a Judecătoriei Edineț și deschiși cu toate organele, să avem o conlucrare sănătoasă între organe.”

Avocații spun că și-ar dori un spațiu amenajat în sediul instanței unde s-ar putea întâlni cu justițiabilii, iar oamenii din comunitate au salutat ideea creării unui astfel de consiliu.

VLADISLAV NEGURA, avocat: „Avocații în mare parte care vin în raion, într-un raion străin nu prea au unde lucra cu clienții, pe loc. Cred că începutul care a fost pus trebuie dus până la capăt.”

JUSTIȚIABILĂ: „E bine că vor reglementa problemele în judecătorii, cred că vor fi și îmbunătățiri, dacă se vor ocupa de asta.”

JUSTIȚIABILĂ: „E foarte bine că s-a creat. Să fie și lumea mulțumită.”

JUSTIȚIABILĂ: „E bine-venit, că se vor lua în considerare părerile oamenilor, problemele.”

Consiliul consultativ din Edineț a fost creat cu suportul oferit de USAID în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”. Asemenea consilii au fost create în premieră la Judecătoriile din Bălți și Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *