Un antreprenor din Zagarancea produce ulei printr-o metodă inedită

Sursa foto: Andrei Gherman
Perseverenţa și inovația sprijinite de fonduri internaționale sunt căi ce pot duce la succes în antreprenoriat. Un bărbat din satul Zagarancea, raionul Ungheni, care s-a întors acasă după ce a muncit o perioadă în Rusia, a reușit să-și lanseze afacerea datorită unei subvenții acordate de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii, transmite tvr.md.
Andrei Gherman a revenit în satul natal la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Avea niște bani puși deoparte și s-a gândit să-i investească eficient, profitând și de specificul agrar al zonei. Așa a început producția de ulei presat la rece după o metodă nouă, ce ar fi unică în Republica Moldova.
Antreprenorul produce în cantități mici ulei din susan, miez de nucă, dovleac, in, armurariu sau cânepă. Deșeurile rezultate în urma extracției le folosite ca hrană pentru păsări. Așa s-a născut cea de-a doua afacere conexă. Potrivit lui Andrei, ultilajul de producere merge sub presiune hidraulică se pun seminţele în butoiul de capralon, se pregăteşte tot şi se dă presiune. Curentul electric nu este necesar. Criza energetică nu-i afectează.
„Facem mâncare pentru găini, vitamine la găini. Aici sunt seminţe de armurariu, după prelucrare aşa arată. Astea-s seminţe de in. În seminţele date aproximativ 40% din ulei a mai rămas. Găina cumpărată din magazin nu-i hrănită cu aşa hrană”, a mai adăugat Andrei Gherman.
Afacerile au început bine iar asta duce la extindere și crearea de locuri de muncă pentru comunitate.

„Mi-a plăcut căci am mult timp liber, vin, dau mâncare la păsări, mă duc acasă, e aproape de casă. Seara o oră, două, dimineaţa o oră-două”, a menționat Dumitru Melnic, angajat.

Antreprenorul a reușit să-și lanseze afacerea datorită unei subvenții de 80 de mii de lei, acordate de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii. a cumpărat tot utilajul necesar pentru producerea uleiului ecologic, două incubatoare, un generator electric, dar şi o moară de cereale. Pe lângă asistența financiară, antreprenorul a mai beneficiat de instruiri și mentorat pentru dezvoltarea afacerilor.

„A venit cu un plan de afaceri în cadrul comitetului de evaluare, a primit punctajul necesar şi i s-a dat undă verde ca să facă investiţia. Şomerii sunt stimulaţi să creeze un loc de muncă, cel puţin pentru ei ca să lucreze de acasă sau pot crea şi pentru alţii locuri de muncă”, a spus Alexandru Gavrilița, șef, Direcția Ocuparea Forței de Muncă Ungheni

În pofida crizei energetice, Andrei își dorește să dezvolte afacerea şi să mai procure câteva utilaje pentru a mări producția și crearea mai multor locuri de muncă. În prezent, la Ungheni sunt înregistraţi oficial 360 de şomeri.

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *