Ministra Sănătății a anunțat că spitalele raionale ar putea fi scoase din gestiunea autorităților locale

Spitalele raionale vor fi subordonate Ministerului Sănătății și nu autorităților locale cum a fost până în prezent. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, și președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, transmite moldpres.md.

Șeful de la sănătate a menționat că inițiativa a fost deja înregistrată în Parlament, fiind susținută de majoritatea deputaților PAS.

„Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spitalelor raionale, crearea premiselor pentru dotarea, finanțarea, îmbunătățirea managementului în spitalele raionale. Aceste modificări vor asigura un management eficient și o calitate sporită a serviciilor de care beneficiază cetățenii”, a menționat Perciun.

Ministrul Sănătății a specificat că inițiativa va contribui la modernizarea și eficientizarea sistemului de sănătate.

„La momentul actual, spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită, cu rețele inginerești vechi, care absolut toate sunt fără ventilare. Nemaivorbind de echipamente performante. Ca rezultat, avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite, care duce la lipsa cadrelor medicale. Cu regret, investițiile făcute astăzi de APL sunt derizorii. Este o descreștere a investițiilor făcute în toate spitalele raionale. În 2015, toate consiliile raionale au investit aproximativ 87 de milioane de lei în infrastructură, însă cu fiecare an această sumă a scăzut”, a opinat Nemerenco.

„Ministerul Sănătății nu are planuri să închidă niciun spital, iar la finalizarea acestui proces, niciun lucrător nu va fi disponibilizat, nu vor suferi schimbări pe interior. Se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltarea spitalelor, la Ministerul Sănătății”, a conchis ministrul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *