În 2023, la Ungheni, va activa un serviciu specializat pentru femeile și fetele victime ale violenței sexuale

Începând cu anul 2023, victimele violenței sexuale din raionul Ungheni vor putea beneficia de servicii specializate la Centrul pentru victimele violenței sexuale, aflat în prezent în reconstrucție.

Tatiana Lazăr, vicepreședinta Consiliului Raional Ungheni, a vorbit, în cadrul unui panel de discuții organizat în cadrul Campaniei „16 Zile de Activism pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și Fetelor”, despre eforturile depuse la nivel local pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor. „În Ungheni, s-a lucrat mult la acest aspect și 12 comunități din raion sunt implicate activ în promovarea unei societăți fără violență. Aceste comunități au semnat Carta Europeană privind egalitatea între femei și bărbați în viața locală. Totodată, Consiliul raional Ungheni a semnat un memorandum cu proiectul EVA și a beneficiat de suport în deschiderea serviciului specializat în cadrul spitalului raional”, a menționat ea.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară a Agenției ONU UN Women, a subliniat importanța deschiderii unui astfel de centru. „La Ungheni, va fi inaugurat serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale, care este rezultatul unui proces de co-creare și proiectare, prin eforturi comune, pentru a implementa standardele și protocoalele necesare adresării victimelor violenței, fiind implicate autoritățile centrale și locale, specialiști, reprezentanți ai organizațiilor societății civile. Dacă nu vom avea o abordare complexă și comprehensivă, atunci tot mai multe femei, fete și copii vor avea de suferit. Violența a fost o normalitate o perioadă mult prea îndelungată, de aceea, ne va lua mai mult timp să demonstrăm că violența este o crimă”, a punctat Dominika Stojanovska.

Centrul specilizat va fi deschis în cadrul Spitalului Raional și va reduce considerabil traseul instituțional al victimei violenței sexuale pentru a accesa serviciile specializate sub același acoperiș. „Acest centru vine să ușureze traseul parcurs de victimă și ne oferă tuturor posibilitatea să asigurăm această abordare complexă a victimei prin focalizarea pe nevoile și necesitățile ei, prin înțelegerea complexității cazului și consecințelor acestor acte. Un anturaj prietenos, înțelegător, care asistă, încurajează și sprijină emoțional va contribui la majorarea numărului de cazuri raportare pe acestă dimensiune”, a menționat Lilia Pascal, Șefa Direcției politici pentru asigurarea egalității între femei și bărbați la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, Centrul va deveni un loc sigur, unde se vor colecta probe medico-legale în timpul unei singure consultații; femeia va putea fi consultată de către ginecolog și va putea beneficia de asistență psihologică. Tot în cadrul centrului, victima va putea raporta abuzul și i se va recomanda asistența unui avocat care să-i apere interesele. „Aceste centre, pe care le vedem instituite la nivel comunitar, în primul rând vin să creeze o altă abordare a comunității față de acest fenomen și față de victime. Să nu le mai stigmatizăm pentru ceea ce li s-a întâmplat, dar să înțelegem că noi, cu toții, suntem cei care pot preveni astfel de cazuri și pot asista aceste victime și educa societatea pentru toleranță zero față de acest fenomen”, a adăugat ea.

La rându-i, Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a vorbit despre măsurile întreprinse de Uniunea Europeană alături de partenerii de dezvoltare, pentru promovarea egalității de gen, precum și pentru prevenirea și combaterea violenței în Republica Moldova. „Uniunea Europeană este aproape de supreviețuitoarele violenței și, prin inițiativele noastre, sprijinim femeile să devină generatoare de venit și să reducă factorii de risc cum ar fi sărăcia, inegalitățile și șomajul.În cadrul proiectului EVA, începând cu anul 2023, la Ungheni, va activa un serviciu specializat pentru femeile și fetele victime ale violenței sexuale. Doresc ca toți partenerii să-și unească eforturile pentru ca acest serviciu să înceapă să activeze cât mai curând posibil”, a declarat ambasadorul.

Serviciul specializat integrat pentru victimele violenței sexuale este creat cu susținerea Consiliului Raional Ungheni în cadrul proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *