Doi medici din cadrul Spitalului Raional Ungheni sunt învinuiți de neglijență medicală

Sursa foto: Publika.md

Procuratura raionului Ungheni a finalizat urmărirea penală și expediat în instanța de judecată cauza penală în privința a doi medici de la Spitalul Raional Ungheni. Aceștia au fost învinuiți de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 213 lit. a) Cod penal.
Notă: Articolul 213. Încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.
Încălcarea din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale, dacă aceasta a cauzat:
a) vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii;
b) decesul pacientului
se pedepseşte cu închisoare de pînă la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani).

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Procuratura raionului Ungheni, temei de inițiere a investigațiilor a servit reportajul alarmant difuzat în luna ianuarie 2022, de către un post privat de televiziune din țară, cu denumirea „Riscă să-și piardă copilul”.
Conform probelor administrate, s-a stabilit că, la 13 decembrie 2021, în jurul orei 08:35, unul dintre medici, aflându-se în exercițiul funcției de medic de gardă în Secția UPU a Spitalului Raional Ungheni, a preluat pacientul minor, ce fusese transportat la spital de echipa de Asistență Medicală Urgentă și, în pofida diagnosticului stabilit de către ultimii cu tabloul clinic de apendicită acută, a evaluat pacientul superficial, fără examinare instrumentală și de laborator și fără solicitarea consultației specialistului din domeniul chirurgiei, acțiuni ce sunt obligatorii în asemenea cazuri.
În rezultat, a stabilit un diagnostic eronat de „gastrită acută”, iar pacientul a fost îndreptat la medicul de familie, pentru tratament în condiții de ambulatoriu.
Ulterior, la 16 decembrie 2021, aproximativ la ora 14:40, pacientul s-a adresat repetat în Secția UPU IMSP SR Ungheni cu durere abdominală acută, cu acuze de febră, cefalee, inapetență (lipsa poftei de mâncare).

Însă, același medic l-a examinat, repetat, superficial, în rezultat stabilindu-i un diagnostic eronat de „Colică intestinală” și în mod incorect nu a dispus internarea acestuia. Prin aceste acțiuni a neglijat regulile şi metodele de acordare a asistenței medicale prevăzute de Protocolul Clinic Național – 317 „Apendicită acută la adult”, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 167 din 7 februarie 2018.
Tot la 16 decembrie 2021, în momentul când pacientul s-a adresat repetat în Secția UPU IMSP SR Ungheni cu aceleași simptome, medicul chirurg din cadrul Secției Chirurgie a IMSP SR Ungheni, neglijând regulile şi metodele de acordare a asistenței medicale prevăzute de Protocolul Clinic Național – 317 „Apendicită acută la adult”, aprobat prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 167 din 7 februarie 2018, referitoare la: volumul necesar a examinărilor clinice și instrumentale obligatorie și art.14 alin.(3), art.17 alin. (2) din Legea ocrotirii sănătății nr.411 din 28.03.1995 care îl impune să ducă răspundere pentru obligațiile profesionale; să acorde asistență medicală calificată în conformitate cu exigențele medicinii moderne, i-a stabilit pacientului un diagnostic eronat.
Potrivit Raportului de expertiză judiciară, încălcarea regulilor și metodelor acordate a asistenței medicale de către cei doi medici la 13.12.2021 și 16.12.2021, au provocat progresarea procesului patologic cu agravarea stării generale a pacientului minor și dezvoltării complicațiilor severe (perforație apendicelui, peritonită generalizată, sepsis, șoc endotoxic), care au prezentat pericol pentru viață și conform acestui criteriu, acestea consecințe se califică ca vătămare corporală gravă, acesta în ultimele clipe fiind transportat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, unde în rezultatul a două intervenții chirurgicale extrem de complicate s-a izbutit salvarea acestuia.
În această ordine de idei, Procuratura raionului Ungheni atrage atenția opiniei publice și conducerii Ministerului Sănătății că, respectiva cauză este a patra la număr, expediată ultimul an spre examinare în Judecătoria Ungheni, în care unii angajați ai sistemului medical din raionul Ungheni au statut de inculpați, urmare a încălcării din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, soldată cu vătămări corporale grave sau decesul pacienților.

Amintim că, prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *