Cum să adormi mai ușor când ești răcit

Imagine simbol, sursa: pro-med.md

Să dormi cu nasul înfundat este o mare provocare. Când ești răcit, somnul își este dat peste cap din cauza simptomelor supărătoare care nu își permit să adormi și să te odihnești.

Mâncărime în gât, tuse dureroasă, nas înfundat. Răceala obișnuită face nopțile dificile. Nu te panica, câteva sfaturi ne pot salva o noapte de apnee și ne pot garanta câteva ore de somn, esențiale pentru vindecare. În acest articol vei descoperi mai multe sfaturi despre ce trebuie să faci înainte de a merge la culcare pentru a te odihni mai bine atunci când răceala a pus stăpânire pe corpul tău.

Înainte să mergi la culcare

Bucură-te de un ceai de plante fierbinte, cu miere și lămâie. Îți va înmuia gâtul și îți va descongestiona nasul. Un duș fierbinte înainte de culcare oferă un efect similar, datorită aburilor. În timpul dușului, deschide larg ferestrele camerei pentru a o aerisi. Dacă ai un umidificator de aer, nu ezita să-l folosești, împreună cu un ulei esențial de eucalipt. Nu uita de lavajul nazal cu apă de mare, este esențial să dormi bine în ciuda frigului.

În timpul somnului

A dormi bine, indiferent de circumstanțe, necesită un cadru adecvat. În caz de răceală, această setare este esențială. Limitează temperatura din dormitor la 19 °C: când temperatura corpului scade, creierul intră în modul somn. La fel, elimină toate sunetele, trage draperiile, ascunde toate luminile a căror lumină albastră te va menține trează. Pune șosete în picioare: menținerea picioarelor calde favorizează somnul și relaxează un corp bolnav.

Ce să faci dacă nu poți dormi

În ciuda eforturilor depuse, nivelul de oboseală devine critic, iar răceala obișnuită te împiedică să respiri? Ridică-ți pernele, astfel încât să dormi într-o poziție înclinată, mai degrabă decât culcat. Respirația este mai ușoară, presiunea asupra sinusurilor este redusă.

Somnul ajută organismul nostru să lupte contra infecțiilor. După o zi de stat în pat, sub plapumă și cu cana de ceai alături, ne simțim mult mai bine.Citokinele sunt proteinele sistemului imunitar care luptă împotriva infecțiilor. Ele sunt produse și eliberate în timp ce dormiți. Deci, pentru a oferi sistemului tău imunitar cele mai bune șanse de a lupta împotriva bolii, trebuie să poți dormi.

Acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut. De aceea, am adunat cele mai bune cinci sfaturi pentru a dormi în timp ce ești bolnav.

Pune pe noptieră lucrurile esențiale

Să fii bolnav este destul de rău; ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să te ridici din pat în mijlocul nopții. Este o idee bună să ai pe noptieră toate lucrurile esențiale, cum ar fi un pahar mare de apă, câteva pastile pentru tuse și febră. Nu uita de o cutie cu șervețele. De asemenea, dacă ai un umidificator, acesta te va ajuta să lupți contra nasului înfundat.

Fii atent la medicamentele pentru răceală

Dacă folosești medicamente pentru răceală pentru a ușura simptomele, asigură-te că optezi pentru cele care te vor ajuta să adormi. Unele medicamente pentru răceală conțin pseudoefedrină, care ajută la curățarea nasului înfundat. Cu toate acestea, din cauza acestuia, nu putem adormi. Pseudoefedrina îi poate face pe unii oameni să se simtă mai hiperactivi sau mai alerți. Difenhidramina, un ingredient comun în medicamentele pentru alergii, are, de asemenea, același efect. Cel mai bine este să citești etichetele și să fii atent atunci când alegi medicamente pentru răceală.

Nu sta în pat toată ziua

Atunci când suntem răciți, vrem să stăm în pat. Cel mai bine este să te dai jos din pat și să faci ceva relaxant în altă cameră , fie că este vorba de o baie cu spumă sau să citești o carte. Uneori, dacă dormi toată ziua, e dificil să adormi noaptea.

Câte ore de somn sunt necesare când eşti răcit?

Atunci când eşti răcit sunt şanse mult mai mari să te trezeşti mai des pe timpul nopții. Se recomandă să adaugi o oră în plus față de cât obişnuiai să dormi sau cel puțin să dormi de o dată sau de două ori pe timpul zilei. În funcție de vârstă sunt necesare:

  • 0-3 luni: 14-17 ore în total;
  • 4-11 luni: 12-16 ore în total;
  • 1-2 ani: 11-14 ore în total;
  • 3-5 ani: 10-13 ore în total;
  • 6-12 ani: 9-12 ore;
  • 13-18 ani: 8-10 ore;
  • 18-64 ani: 7-9 ore;
  • 65 şi mai în vârstă: 7-8 ore.

De ce este somnul atât de important atunci când eşti răcit?

Cercetătorii au descoperit că majoritatea problemelor de sănătate cresc nevoia organismului de a dormi. De asemenea au descoperit o legătură între somn şi sistemul imunitar. De exemplu, studiile sugerează că este important să dormi suficient după ce ai făcut un vaccin, deoarece organismul va răspunde mult mai eficient.

Somnul întrerupt duce la creşterea inflamațiilor, care au fost asociate cu depresia, cancerul şi bolile cardiovasculare.

Când să mergi la medic?

Dacă nu observi nicio îmbunătățire în privința simptomelor răcelii pentru următoarele zile în care te odihneşti este nevoie de ajutoul unui specialist. Centrul de Prevenție şi Control al Bolilor sugerează că trebuie să mergi la medic dacă:

  • te confrunți cu dificulăți de respirație;
  • febra persistă sau se înrăutățeşte;
  • simți o apăsare în piept;
  • nu urinezi;
  • te simți slăbit, amețit, instabil.

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *