VIDEO/ Condiții mai bune și atitudine mai prietenoasă. Ce schimbări au simțit justițiabilii la un an de la implementarea proiectului „Instanțe Judecătorești Model”

După un an de schimbări, muncă asiduă și implementare de noi practici internaționale, Judecătoriile Bălți și Ungheni culeg acum roade frumoase. Instanțele au devenit mai prietenoase cu justițiabilii, mai accesibile pentru cei care vin cu o neclaritate sau o întrebare și mai transparente la capitolul ședințe și hotărâri. Asta o spun oamenii care calcă pragul acestor instanțe. Ei mai recunosc că s-au îmbunătățit nu doar condițiile, dar și atitudinea magistraților.

Jema Ilinițchi are o cauză care se examinează de către magistrații Judecătoriei Bălți. Femeia spune că a rămas plăcut surprinsă de ospitalitatea cu care a fost întâmpinată la parter și de atitudinea judecătorului care îi examinează dosarul. „Domnul, i-am dat scrisoarea, mi-a spus să mă ridic la etajul doi. M-am apropiat, am intrat aici, mi-au spus să aștept, acuș o să mă cheme la ora mea. Chiar de jos de la primire, foarte bine ne-au primit, ne-au explicat unde să vin la al doilea etaj, foarte bine. Foarte comod, foarte călduț. Pentru noi, pentru viitorul nostru, pentru copii noștri, așa că, tot ce se face, se face spre bine”, spune justițiabila.

Și angajații din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Bălți spun că schimbările în cadrul judecătoriei sunt vizibile și orientate spre comoditatea oamenilor: „În comparație cu ce a fost, acum este mult mai bine. Mai înainte când am avut ocazia să vin era totul mai vechi, nu erau bănci, erau doar niște bănci simple din lemn, nu erau mese, respectiv nu erau nici spații pentru copii. Mergem spre bine, spre o perfectare. Noi suntem de la Asistența Socială din cadrul primăriei și zilnic avem onoarea să venim aici”.

Justițiabilii care vin la judecătorie pentru a-și găsi dreptatea sau a-și rezolva o problemă sunt întâmpinați de către un specialist, care le răspunde la întrebări și îi ghidează.

Ionela Ceaica, specialist principal la Judecătoria Bălți: „Zilnic mă aflu la acest ghișeu, unde fiecare justițiabil are posibilitatea de a se adresa cu fiecare întrebare de care are nevoie, pe care încercăm să o hotărâm. Mereu încercăm să fim acolo cu tot ce este posibil, la întocmirea unei cereri, la oferirea unui sfat, fiindcă nu avem posibilitatea să oferim careva consultație juridică. În cazul în care au nevoie, deja le explicăm care este procedura”.

În cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, accentul a fost pus pe justițiabili. Pioritar, a fost îmbunătățirea condițiilor de așteptare și a procesului de comunicare între angajații instanței și oamenii care le calcă pragul.

„Cu proiectul USAID „Instanțe Judecătorești Model” s-a făcut mai multă comoditate pentru cetățeni, pentru serviciile cetățenilor. Acest proiect a fost bazat pe acest scop, pentru oameni, oamenii care vin să facă cunoștință cu dosarele. În holul instanței este mai plăcut pentru justițiabili să aștepte ședința de judecată, ora deschiderii ședinței. Panourile informative, orice informație este accesibilă la moment. Proiectul foarte mult a influențat ca să schimbe imaginea instanței de judecată, pentru a ridica credibilitatea justițiabilului în instanța de judecată”, a menționat Eduard Balan, judecător, Judecătoria Bălți.

Ion Pîcaleu, președintele Judecătoriei Bălți spune că schimbările sunt spre bine. „Toți sunt mai pozitivi, toți sunt mai bine dispuși, toți sunt mai deschiși fiindcă, datorită schimbărilor care au avut loc, li s-a ușurat munca și li s-au îmbunătățit condițiile. Digitalizăm lucrul la maxim, mai puțin lucrăm pe suport de hârtie, acest lucru prezumă că fiecare angajat își face atribuțiile în termen mai restrâns, mai rapid și cu mai exactitate””, a spus el.

Și la Judecătoria Ungheni rezultatele proiectului sunt remarcate atât de justițiabili, cât și de judecători.

Dumitru Racoviță, judecător, Judecătoria Ungheni: „Sunt niște rezultate palpabile și aceste rezultate sunt văzute nu numai de noi judecătorii și angajații instanței de judecată, dar sunt menționate și de justițiabili, de cei care vin în instanța noastră. Am auzit multe opinii pozitive despre instanța noastră și despre anumite schimbări, care sunt spre bine. Se creează o impresie mai bună referitor la deschiderea instanței și s-au aflat multe lucruri, care la început erau interpretate eronat despre activitatea noastră”.

Potrivit psihopedagogului, care participă în ședințe pe dosarele cu implicarea minorilor, de când au fost amenajate locuri speciale de așteptare pentru copii, aceștia se simt mai în siguranță și sunt protejați de stres și emoții negative.

Violeta Procopciuc, psihopedagog în Judecătoria Ungheni: „Este un spațiu plăcut, este un spațiu luminos cu culori pastelate, atunci acea zonă vine să aducă culoare și mai mult căldură. Copiii vin și le apare zâmbetul când văd acest loc amenajat, în plus sunt și niște jocuri educative sau cognitive în care copilul și preșcolar și școlarul mic poate să fie sustras sau deconectat de problema cu care l-a adus aici în instanță”.

De 30 de ani USAID Moldova oferă asistență țării noastre în mai multe domenii, iar de opt ani instituția este un partener stategic al Republicii Moldova în implementarea reformei justiției.

William Trigg, Șeful Diviziunii Democrație și Guvernare, USAID Moldova: „Văd în jurul meu mulți oameni, justițiabili, judecători, avocați și de asemenea, copii care se bucură de beneficiile care le oferă această instanță de judecată și mă bucur să văd asta aici în Bălți și sunt impresionat de munca pe care au depus-o oamenii care au implementat acest proiect”.

Proiectul „Instanțe Judecătorești Model” va fi implementat până în ianuarie 2024, cea de-a treia instanță selectată este Judecătoria Edineț.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *