„O cafea cu un judecător”. Societatea civilă și judecătorul au purtat o discuție sinceră

Evenimentul „O cafea cu un judecător” a adunat, într-o zi de miercuri, mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale, instituțiilor de învățământ și societății civile, la Judecătoria Ungheni.

Tema ”Modalități de inițiere a unui dialog deschis între instanțe și cetățeni”, a stimulat o discuție sinceră, care a dus la identificarea mai multor puncte comune între societate și sistemul judecătoresc. „Eu cred că e necesar ca judecătorii să comunice cu societatea, să afle care le sunt doleanțele, problemele. Doar așa, prin conlucrare și dialog permanent, putem să îmbunătățim lucrurile”, a menționat Diana Grosu, președinta ADO Lex XXI.

De altfel, scopul acestor întâlniri este de îmbunătăți dialogul și relațiile dintre instanță și justițiabili. „Îmi place foarte mult să comunic cu persoanele care nu sunt implicate în sistemul judecătoresc, deoarece se întâmplă cel mai des ca sistemul judecătoresc să fie evaluat nu de cei care au avut tangențe cu instanța, dar de cei care nu au interacționat niciodată. Iar noi ca să arătam cum funcționează sistemul judecatoresc, ce rerezintă instanța de judecată, cred că asemeni întâlniri sunt foarte bine venite”, a menționat Dumitru Racoviță, judecătorul care le-a vorbit celor prezenți despre ce înseamnă să fie judecător, ce este sistemul judecătoresc și când un cetățean poate ajunge în instanță.

Cei prezenți în sală, au putut afla din sursa primară răspunsuri la întrebările care le-au avut. Mihai Golovaciuc, elev la Liceul „Gheorghe Asachi” din Ungheni, a participat pentru a doua oară la o astfel de întâlnire. Iar motivul a fost unul simplu: încă mai are dubii în ceea ce privește alegerea carierei. „Aveam o dilemă, între a alege o carieră în inginerie sau drept. Dar acum, pot spune că domnul judecător m-a motivat să-mi aleg cariera în drept, pentru că a avorbit cu atâta plăcere despre această profesie. Mi-a plăcut foarte mult discuția”, a spus tânărul la finalul întâlnirii.

Menționăm că acest eveniment a fost realizat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI în cadrul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model” cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova). „Noi ca implementatori ai proiectului respectiv, vedem o deschidere mai mare din partea cetățenilor. Dacă anterior ei erau destul de reticenți și neîncrezători, acum a apărut încerederea în sistemul judecătoresc”, a mai adăugat Diana Grosu.

Proiectul USAID „Instanțe Judecătorești Model” a fost lansat în luna septembrie a anului trecut și va continua până în ianuarie 2024. Proiectul este implementat în două instanțe pilot, la Ungheni și Bălți, și are obiectivul de a crea standarde de excelență, care pot servi drept model și pentru alte instanțe din Moldova.

Natalia Junghietu

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *