Lucia Bacalu: „Bombele, gloanțele, lipsurile cauzate de război nu aleg”

Lucia Bacalu

Marți, 15 noiembrie, Ungheniul a rămas, pentru mai bine de o oră, fără curent electric. Practic, totul a fost paralizat. Străzile – întunecate, activitatea magazinelor – oprită tocmai atunci când lumea se îndrepta spre casă după serviciu și când, de obicei, mulți intră să-și cumpere o pâine sau alte produse alimentare. Blocurile locative au devenit într-o clipă sumbre, parcă fără viață. Furnizarea apei potabile a fost întrerupră. La fel și încălzirea locuințelor.

O situație, cel puțin, neplăcută. O situație îngrijorătoare. Ulterior, aveam să aflăm că pana de curent a avut loc din cauza bombardamentelor masive ale Ucrainei de către forțele armate ruse, care au declanșat un război sângeros și nemilos împotriva țării vecine. În beznă au rămas sute de localități din Republica Moldova.

Ce credeți? S-au găsit și în această situație unii indivizi care s-au bucurat. Trist e că unii dintre ei parcă au și minte, și cunoștințe, și pot să se informeze suficient de mult ca să înțeleagă ce se întâmplă. De fapt, cred că sunt informați și înțeleg ce se întâmplă, doar că frustările îi chinuiesc.

Iată că aceștia, mari patrioți și unii dintre ei cică unioniști, imediat și-au dat drumul gândurilor. Să fie oare gânduri? Și-au amintit, brusc, de sloganele formațiunii aflate la guvernare, folosite în campania electorală din 2021: „E vremea oamenilor buni”, „Pornim vremurile bune” și altele. Sau poate nu și-au amintit nimic, ci, pur și simplu, repetă și ei, la orice supărare, unul și același refren: „Iaca și vremurile bune!”. Ce mai, critici de serviciu.

Ce fericire pe capul lor că au mai găsit un motiv să arunce niște bolovani în curtea guvernării. Cică, trebuia să se conecteze din prima zi de guvernare la rețeaua energetică românească. Sau, cică, trebuia să meargă cu poclon la ruși.
„E ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune”, vorba lui Eminescu. Da, e cel mai ușor să stai lungit pe pat, să te uiți în pod și să naști idei năstrușnice, desprinse de realitate. Poate e timpul să ne mai punem și mintea în mișcare, să mai consultăm legislația națională și internațională, să analizăm bine ce se întâmplă în jurul nostru înainte de a spune ceva?

Departe de mine gândul că guvernarea nu trebuie criticată. Dimpotrivă, trebuie și are pentru ce. Dar bine ar fi să ne mai informăm înainte de a critica, căci devenim, uneori, penibili.

Dacă acești pretinși patrioți și unioniști sau socialiști-șoriști, că nu mai înțeleg ce sunt cu adevărat, se bucură că sunt aplaudați de cei pe care reușesc să-i manipuleze cu „gândurile” lor geniale, halal de ei.

Să revin la deconectarea curentului electric din seara zilei de 15 noiembrie și toate consecințele acestei deconectări. A fost bine? Nu știu cum alții, dar eu m-am simțit, pentru o clipă, în pielea ucrainenilor. Doar că ei, ucrainenii, în comparație cu noi, nu se plâng, nu fac comentarii răutăcioase atunci când nu e cazul. O singură oră fără curent electric și fără apă, dar cu pace și liniște, fără rachete explodând ba într-un loc, ba în altul, și câte comentarii, iar uneori și lamentări!

Important e faptul că, totuși, majoritatea oamenilor au înțeles din start situația. Nu vreau să fiu pesimistă, dar cred că trebuie să fim pregătiți și pentru alte situații neprevăzute, poate mult mai complicate și chiar tragice, urmare a acestui război al Rusiei împotriva tuturor, nu doar a Ucrainei.

Ne privește pe toți, indiferent de preferințele politice sau de limba vorbită. Bombele, gloanțele, lipsurile cauzate de război nu aleg.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *