VIDEO / Festivalul Tineretului la Ungheni a adunat peste 1000 de participanți

Foto: Facebook / Primăria municipiului Ungheni

Peste 1000 de persoane au participat la Festivalul Tineretului la Ungheni, participând la competiții de alergare pe diferite distanțe, expoziții de desen și fotografie. Acest eveniment a fost desfășurat în contextul anului 2022 – Anul European al Tineretului, dar și cu ocazia Zilei Naționale a Tineretului, care se sărbătorește tradițional, în a doua duminică a lunii noiembrie.

Festivalul a avut drept scop de a susține tinerii, dar și de a promova practicarea unui mod de viață sănătos.

Copiii și adolescenții și-au expus lucrările în cadrul expoziției de desen „Tinerii – ambasadorii schimbării”, dar și în cadrul Expoziției de fotografii „Tinerii în acțiune”. Totuși, cea mai importantă parte a festivalului a fost competiția de alergare „Tinerețe 2022”, care a cuprins patru curse de alergare pe distanțe de 5,5 kilometri și 10 kilometri. Competiția, la care participă anual sute de amatori ai sportului, are o istorie de 24 de ani, spun organizatorii.

„Împreună reușim să dezvoltăm Ungheniul și să oferim tinerilor mai multe oportunități de educație, de dezvoltare și desigur, oportunități de schimbare. Vom continua în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni – cheie” să aducem schimbarea la Ungheni și mă bucur că, în ultimii doi ani de program am reușit să aducem schimbări semnificative pentru dezvoltarea socio-economică a acestei regiuni și pentru a le oferi tinerilor și copiilor din această regiune, oportunități mai bune de dezvoltare, educație și activități extracuriculare”, a menționat Valeria Dumitriu, reprezentanta UNICEF.

„Pentru noi este o onoare să fim gazda acestui eveniment. Avem și noi tradițiile noastre, anume în cee ace privește cursa „Tinerețe” și, mă bucur că, an de an, numărul de participanți crește. Anul acesta am avut un număr record de participanți. Promovarea modului sănătăs de viață dă rezultate!”, a menționat și Alexandru Ambros, primarul de Ungheni.

Totodată, cei prezenți la eveniment, au putut să viziteze și târgul produselor locale și meșteșugărești, din regiunile Ungheni, Călărași și Nisporeni. La târg au fost prezenți peste 45 de meșteri populari și producători locali. De asemenea, au fost invitați să participe meșteri populari, producători locali, antreprenori și furnizori de servici, instituții publice, asociații obșești, grupuri de inițiativă locală. La tarabele producătorilor, cei prezenți au putut să găsească produse apicole, fructe uscate și proaspete, legume de sezon, vinuri, toate produsele fiind specifice regiunii Călărași, Ungheni și Nisporeni. „La acest eveniment avem parte de expoziții de picturi, de fotografii, târgul tradițiilor și a produselor locale și multe alte surprize de care vor beneficia tinerii. Cea mai importantă parte a evenimentului de astăzi este cursa Tinerețe, care se află la cea de-a XXIV-a ediție… Ne bucurăm că am reușit, într-o zi de toamnă, în ajunul sărbătorii tineretului, să adunăm atâția oameni frumoși din Republica Moldova, și nu doar”, a declarat Marina Atamuratov, specialistă cultură, tineret și sport din cadrul Primăriei municipiului Ungheni.

De asemenea, au fost activități dedicate și copiilor, iar tinerii au participat la un joc interactiv cu întrebări despre Uniunea Europeană, obținând diverse premii. Iar ulterior, toți cei prezenți în Piața Independeneței, au putut să asiste la un concert cu participarea tinerelor talente din Ungheni.

Dionisie Ternovschi, viceprimarul municipiului Ungheni a participat în cursa populară de alergări pe distanța de 5000 metri și spune că a fost una destul de ambițioasă pentru el și prima mea experiență de acest fel. Iar Andrei Grițco, șeful Cancelariei de Stat din Ungheni, care, la fel a participat la competiția de alergare, a spus că as ales cea mai lungă distanță de 10 km, pentru că am vrut să-și încerce puterile. „A fost o senzație fenomenală, așa o experiență chiar merită trăită. Consider că Ungheniul este orașul cel mai potrivit pentru a se desfășura astfel de evenimente, pentru că avem o comunitate de tineri foarte activi. Cu ajutorul acestor tineri putem să promovăm și să încurajăm modul sănătos de viață”, a menționat dânsul.

„Eu am venit din Chișinău pentru această competiție, eu sunt alergător amator. Bravo tuturor organizatorilor pentru acest eveniment frumos, mai ales că azi au alergat cei mai buni alergători din Republica Moldova”, spune Ion Proca, un alt participant la cursă.

Festivalul Tineretului la Ungheni a fost organizat de către Primăria Municipiului Ungheni, cu suportul Uniunii Europene, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de UNICEF și PNUD. „Anul acesta, cu suportul Uniunii Europene, cursa de alergări a avut alt aspect. S-au oferit diplome și medalii tuturor participanții”, a conchis Mihai Grosu, arbitrul principal al cursei „Tinerețe”.

La final, toți sportivii au primit trofee, medalii și diplome de participare pentru rezultatele obținute.

Tatiana Tesliuc

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *