Din 2023, Gara Feroviară Internațională din Ungheni va purta numele domnitorului Vasile Lupu

Decis! Gara Feroviară Internațională din Ungheni va reveni la denumirea de odinioară pe care o purta în perioada interbelică (1922 – 1940). Începând cu anul viitor aceasta va purta numele domitorului Vasile Lupu.

La inițiativa Asociaței Istoricilor „Nicolae Iorga” și a Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, a fost înaintat un demers către administrația Căii Ferate din Moldova, care la rându-i, a oferit un răspuns afirmativ.

Acest anunț a fost făcut în cadrul simpozionului științific „Gara Feroviară din Ungheni: repere istorice și culturale”, organizat chiar în incinta edificiului menționat.

NOTĂ: Vasile Lupu s-a născut în 1595 în Razgrad, Imperiul Otoman (decedat în 1661) a fost domnul Moldovei în două rânduri, între aprilie 1634 – 13 aprilie 1653 și 8 mai 1653 – 16 iulie 1653. A zidit mai multe biserici, dintre care cea mai frumoasă este cea numită Sfinții Trei Ierarhi de la Iași, pe lângă care a înființat o școală (Academia Vasiliană) și o tipografie. Domnia lui relativ lungă a asigurat un nou avânt culturii bisericești. A ctitorit Biserica Sfânta Paraschiva din Liov. Mai ales prin zelul Mitropolitului Varlaam, s-au tipărit mai multe cărți bisericești („Carte românească de învățătura duminicelor de peste an” – Iași 1643 ; „Răspunsuri la Catehismul Calvinesc” – Suceava 1645), dar și o carte de legi, „Pravilele împărătești”. În acest fel s-a mai făcut încă un pas important în introducerea limbii române în biserică și stat (Sursa: Wikipedia.org)

Simpozionul, organizat pe 26 octombrie, a adunat mai mulți oameni de cultură și profesori de istorie din raionul Ungheni. Acesta a avut scopul de a valorifica obiectivele istorice, culturale și arhitecturale din municipiu, rămase într-un număr foarte mic. Potrivit organizatorilor, unul dintre aceste obiective care au mai rămas este și Gara Feroviară din Ungheni, ce a păstrat o încărcătură atât istorică, cât și emoțională. Anume în acest loc s-au derulat diferite evenimente importante, iar oamenii au trăit un amalgam de stări emoționale: de la durerea despărțirilor, până la bucuria revederilor.

Organizatorii și-au propus ca, în cadrul acestui simpozion, să evidențieze evenimentele care s-au petrecut la gara feroviară Ungheni, din momentul deschiderii ei, pe parcursul evoluției până în prezent.

Iar în holul gării, cei prezenți au putut să observe o expoziție în imagini, dar și importante documente de arhivă.  „Rezultatul simpozionului este unul excepțional prin faptul că, gara va reveni la vechea denumire și, vom aduce la cunoștință comunității din Ungheni, istoricul gării pe parcursul evoluției, îndeosebi și care personalități, oameni de cultură și demnitari de stat au trecut prin această gară”, a subliniat Corneliu Prepeliță, profesor de istorie și președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga” din Ungheni.

„De acum înainte, am să studiez și cărțile care mi-au fost oferite în dar, și o să am ce povesti chiar și lucrătorilor noștri, deoarece nu au avut posibilitatea să participe la simpozion. Astfel, prin intermediul informațiile care au fost prezentate la eveniment, din cărțile oferite pe care numaidecât le voi citi, am să le spun succint despre istoria gării noastre”, a dat asigurări șefa gării, Lilia Bernic.

La rândul său, Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni consideră că evenimentul desfășurat are o importanță majoră, dat fiind faptul că este dedicat unui obiectiv de istorie și cultură, mai ales că în municipiu s-au păstrat foarte puține monumente și edificii remarcabile și de importanță istorică. „Simpozionul azi este un prim pas către promovarea și valorificarea memoriei noastre locale, prin aceste importante monumente de cultură și artă”, a subliniat dânsul.

„În perioada sovietică, această gară a stat oarecum în umbră, iar acum – ca și monument istoric al raionului nostru, este timpul să-l repunem în valoare”, a menționat și Maria Călin, profesoară de istorie la Liceul din Sculeni, dar și directoarea Muzeului de Istorie din localitate.

„Noi, profesorii, ar trebui culegem informațiile adunate de la cercetători și să le aducem copiilor în clase, ca mai apoi, să le formăm o gândire analitică și să crească cu ideea că ei sunt cetățenii de mâine, care trebuie să promoveze valorile, cultura, dar și istoria țării, a localității noastre”, a adăugat Ana Nagîrneac, profesoară de istorie din Gimnaziul „Grigore Vieru” din satul Țîghira.

Simpozionul Științific a fost organizat cu implicarea Căii Ferate a Moldovei, Direcției Educație Ungheni, Agenției Naționale a Arhivelor, Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni și al Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga”.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *