Bravicenii spun „Nu” PET-urilor din plastic

Sursa foto: Curierul de Bravicea

În localitatea Bravicea au fost instalate 3 urne destinate deșurilor din plastic. Acestea sunt amplasate în regiunea Oficiului Poștal, în apropiere de Centrul de Sănătate și în regiunea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, scrie Curierul de Bravicea.

Urnele au ca scop colectarea separată a sticlelor de plastic. În acest context, membrii comunității sunt invitați să depoziteze sticlele din plastic (PET-urile) în urne.

Este necesar ca sticlele să fie curate,din sticle se va scoate aerul și ele vor fi presate puțin. Deoarece prin comprimarea ambalajului se reduce din volum: 1 PET (o sticlă de plastic) necomprimată = 5 PET-uri (sticle de plastic) comprimate.

Colectarea este foarte importantă deoarece majoritatea deșeurilor din plastic nu pot fi reciclate și ajung să se descompună ani de zile la gunoiște. Colectarea selectivă a plasticului și protecția mediului este responsabilitatea cetățenilor. Informarea și educarea populației pentru colectarea selectivă a deșeurilor pentru îmbunătățirea mediului ambiant este un obiectiv al echipei de proiect.

De aceea, membrii localității trebuie să urmeze niște sfaturi simple pentru selectarea pet-urilor care ajung în urne. Cum colectăm plasticul? (recipientele PET):

  • Se colectează toate recipientele de plastic transparente sau colorate pentru băuturi (apă, sucuri, bere, ulei).
  • Recipientele pentru băuturi din plastic, cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor (acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare).
  • Dacă este posibil, ar trebui să fie spălate cu apă și uscate. Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, îngreunează procesul automat de sortare și pot chiar dăuna echipamentelor din instalațiile de sortare și reciclare.
  • Recipientele se presează cât mai mult posibil, pentru reducerea volumului.

Nu se pot recicla:

  • Recipiente ale produselor conținând substanțe chimice (ex. antigel).
  • Recipiente ale produselor conținând îngrășăminte pentru plante și pesticide.

Instalarea acestor urne a fost făcută în cadrul Programului „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, finanțat de Suedia și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *