Astăzi este ziua mondială a diabetului. În raionul Ungheni, în fiecare an, sunt înregistrați noi pacienți
Din 1991, anual, pe data de 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului ca răspuns la preocupările tot mai majore cu privire la progresarea amenințării pentru sănătate pe care o are diabetul zaharat.
“Diabetul: educați pentru a proteja ziua de mâine” este genericul celui de-al doilea an al campaniei Ziua Mondială a Diabetului, care se desfășoară în perioada 2021-2023.
Diabetul este o boală netransmisibilă gravă, potențial debilitantă, care pune în pericol viața și are un impact puternic asupra indivizilor și familiilor acestora, precum și asupra sistemelor de sănătate și economiilor naționale. Atunci când persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt tratate sau nu sunt suficient de sprijinite, aceștia sunt expuși riscului de complicații grave, cum ar fi: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire și amputare a membrelor inferioare. Mulți vor fi diagnosticați cu diabet de tip 2 deoarece intră într-un mediu clinic cu o problemă preexistentă semnificativă, neștiind că problema este cauzată de diabet. În multe cazuri, dacă diabetul este depistat precoce, persoanele afectate pot preveni sau cel puțin întârzia apariția complicațiilor grave. Acțiunile de abordare a pandemiei de diabet ar trebui să includă accesul la îngrijire accesibilă și neîntreruptă pentru fiecare persoană care trăiește cu diabet, indiferent de locul în care locuiește sau de circumstanțele lor economice.
Înainte de a dezvolta diabet de tip 2, majoritatea oamenilor au prediabet, atunci când zahărul din sânge este mai mare decât în mod normal, dar încă nu este suficient de mare pentru un diagnostic de diabet. Vestea bună este că prediabetul poate fi inversat. Diabetul zaharat este o boală cronică, metabolică, caracterizată prin niveluri crescute ale glucozei în sânge, care duce în timp la consecințe grave asupra sănătății. Cel mai frecvent este diabetul de tip 2, care se întîlnește de obicei la adulți, apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină. În ultimele 3 decenii, prevalența diabetului de tip 2 a crescut dramatic în țările cu toate nivelurile de venit. Diabetul de tip 1, cunoscut odată sub numele de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce puțină insulină sau deloc. Boala afectează de obicei copii sau adulții tineri. Persoanele cu diabet tip 1 au nevoie de administrare de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sânge. Dacă persoanele cu diabet de tip 1 nu au acces la insulină, viața lor se poate solda cu sfârșit letal.
Astăzi, aproximativ 537 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul este de așteptat să crească până la 783 de milioane în anul 2045, potrivit Federației Internaționale de Diabet. Pentru marea majoritate, elementele fundamentale ale managementului zilnic al diabetului nu sunt încă accesibile. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care trăiesc în țările cu venituri mici și medii – unde trei din patru adulți trăiesc cu diabet. Mai mult, aproape 1 din 2 oameni cu diabet nu sunt conștienți de starea lor, ceea ce duce la nediagnosticarea a peste 200 de milioane de persoane. Epidemia de diabet și pierderile existente în materie de sănătate trebuie să fie abordate și depășite urgent, astfel încât persoanele care trăiesc cu diabet zaharat să aibă acces la diagnostic precoce și sprijin terapeutic, astfel încât să poată gestiona starea lor cronică și să prevină complicațiile secundare grave.
Pentru mai mult de 95% din timp, persoanele care trăiesc cu diabet se îngrijesc pe ei înșiși. Au nevoie de acces la educație continuă pentru a-și înțelege starea și pentru a efectua autoîngrijirea zilnică esențială pentru a rămâne sănătoși și pentru a evita complicațiile. Educația poate ajuta la stoparea creșterii diabetului și la protejarea zilei de mâine!
Diabetul afectează în prezent una din zece persoane din întreaga lume. Înțelegerea stării este primul pas către gestionarea și prevenirea acesteia.
Totodată, în Republica Moldova, există o platformă (www.prosanatate.md) unde persoanele care suferă de diabet sau îngrijitorii acestora pot accesa informație veridică și calitativă privitor cum să țineți sub control și să gestioneze diabetul.
În anul 2020, în Republica Moldova au fost înregistrate 7400 cazuri noi de diabet zaharat, dintre care 71 cazuri au fost înregistrate la copii, pe când în anul 2019 au fost înregistrate 10 833 cazuri noi, iar la copii au fost depistate 78 cazuri noi.
Total în Republică, în anul 2020 trăiau cu diabet 118 822 persoane, iar în anul 2019–120 493.
În raionul Ungheni au fost înregistrate 284 cazuri noi în anul 2021, iar pentru 9 luni a anului 2022 – 177 cazuri noi.
Mortalitatea populației prin diabet zaharat a constituit în anul 2019–10,6 la 100 mii locuitori, respectiv în anul 2020 a crescut la 13,2 cazuri la 100 mii locuitori. În cifre absolute 377 persoane au decedat în anul 2019, cu o creștere a deceselor la 467 în anul 2020.
Simptome de avertizare pentru diabet zaharat: vedere încetoșată; sete exesivă; pierdere în greutate neintenționată ; urinări fregvente; lipsă de energie; vindecarea lentă a rănilor ; infecții fregvente ; furnicări sau amorțeli ale mâinilor și piciorelor.
Factori de risc pentru diabet zaharat: istoricul familial de diabet; alimentație nesănătoasă; lipsa activității fizice ; greutatea corporală crescută; vîrsta de peste 45 ani; tensiune arterială ridicată ; glicemie bazală crescută; nutriție săracă în timpul sarcinii.
Diabetul zaharat – un pericol la orice vîrstă !
Lasă un răspuns