ANRE anunță noi scumpiri la carburanți

Foro simbol Sursa: rg.ru

Având în vedere faptul că Republica Moldova nu are producție proprie și importă 100% din necesarul de produse petroliere din afara țării, fluctuațiile pe piețele internaționale se reflectă inevitabil la nivelul prețurilor la pompă pentru consumatorii finali, se menționează într-un comunicat.

Ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează creșterii  cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

Doar pe parcursul săptămâni precedente, cotațiile Platts la benzină au crescut cu circa 100$/tona, iar la motorină cu circa 50 $/tona.

În același timp, conform datelor publicate de către Globalpetrolprices.com, la situația din 31.10.2022, prețurile stabilite de către ANRE rămân a fi în continuare unele din cele mai mici de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc.

Pentru ziua de mâine, 08.11.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

26,27 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+ 21 bani);
27,70 lei/litru – pentru motorina standard (+ 7 bani).

ANRE continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *