Starea de urgență în criză energetică a fost prelungită cu încă 60 de zile

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost aprobată ieri, 6 octombrie, de Parlament.

Cu solicitarea de prelungire a stării de urgență a venit în Legislativ premierul Natalia Gavrilița. Ea a menționat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Potrivit hotărârii, pe durata stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățenii Republicii Moldova și alte persoane aflate pe teritoriul țării.

Hotărârea de prelungire a stării de urgență  a fost luată la propunerea Guvernului, care are la bază Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Parlamentul va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU și Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre și cauzele adoptării acesteia. Prezenta hotărâre intră în vigoare astăzi.

Starea de urgență a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile, iar de pe 8 august – cu încă 60 de zile.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *