Magazinele duty-free de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi închise
Regimul duty-free va fi anulat pe întregul teritoriul Republicii Moldova, iar magazinele duty-free vor activa până la expirarea licenței curente.
Respectiv, magazinul amplasat în incinta aeroportului internațional Chișinău, va activa până la data de 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat, inclusiv cel din vama Sculeni, vor activa până la data 3 septembrie 2023.
Astfel, inițiativa legislativă care prevede anularea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova a fost aprobată în ședința Guvernului. Documentul prevede modificări la Codul vamal și Codul fiscal, în vederea promovării principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile de comerț amplasate în zonele vamale.
De menționat că DFM SRL și Le Bridge Corporation sunt cele care dețin rețelele de magazine duty – free.
Potrivit RISE MOLDOVA, DFM SRL care este fondată de Dufremol SRL – companie care controla o reţea de duty-free-uri cu același nume și afiliată lui Ilan Şor, fostul primar de Orhei, condamnat în primă instanță în dosarul „Furtul miliardului”. DFM SRL nu a avut activitate economică notabilă până în 2018. Astfel, dacă în 2016 DFM a avut pierderi de șase mii de lei, iar în 2017 – de circa 140 de mii de lei, apoi în 2018 a săltat brusc la venituri de 644 de milioane de lei, înregistrând un profit de 120 de milioane de lei. Acest lucru s-a datorat inclusiv faptului că, în noiembrie 2018, Dufremol a introdus în capitalul social al DFM câteva duty-free-uri, tehnică şi echipamente, majorându-l de la 500 de mii de lei la peste 11 milioane de lei.
Ulterior, Dufremol i-a cedat DFM controlul asupra întregii sale rețele de duty-free-uri, iar la începutul anului 2019 s-a retras din acționariatul companiei. Astfel, noul asociat unic al DFM a devenit Ilona Şor, mama vitregă a lui Ilan Şor. Ea va fi asociată şi administratoare doar până în iunie 2019, când a vândut firma unui triumvirat format din Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev (30%) şi Andriy Minayev (40%), ultimul fiind cetăţean al Germaniei şi administrator al noii achiziţii.
Lasă un răspuns