La Ungheni a crescut numărul cazurilor de violență asupra copiilor. Specialiștii consideră că informarea este una dintre principalele activități de prevenire

Foto simbol

În raionul Ungheni se atestă o creștere semnificativă a numărului de cazuri de violență asupra copiilor. Conform datelor Inspectoratului de Poliție Ungheni, în primele nouă luni ale anului 2022, 143 de copii au fost supuși violenței, numărul fiind dublu față de întreg anul 2021, când au fost înregistrate 74 de cazuri.

Potrivit lui Ruslan Grecu, șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Ungheni, dintre cei 143 de copii, doi copii au fost supuși violenței sexuale, 52 de copii au fost supuși violenței fizice, iar 89 de copii – violenței psihologice, fapte pentru care au fost pornite cauze penale și procese contravenționale. „Unele dintre ele au fost transmise în instanța de judecată pentru a fi examinate”, a subliniat Ruslan Grecu. Din totalul de 143 de cazuri, 67 au fost fete, iar 76 băieți. De cele mai multe ori, în calitate agresori sunt părinții sau rudele copiilor.

Cauzele creșterii numărului de cazuri de violență asupra copilului sunt multiple. „Comunicarea între părinți și copii uneori e insuficientă. Cele mai multe cazuri de violență sunt înregistrate în familiile social-vulnerabile. În urma informațiilor primite de la asistenții sociali, ne asigurăm ca acești copii să fie monitorizați pentru a reduce la minim cazurile de violență”, a explicat Ruslan Grecu.

 

Dacă sunteți martorul unui caz de violență asupra copiilor sau violență în familie, anunțați serviciile corespunzătoare:

– Poliţie – 112

– Primarul, asistentul social, medicul de familie

– Serviciul „Telefonul Copilului” – 116111

– Linia de încredere pentru femei și fete – 0 80088008

Potrivit lui Ruslan Grecu, în cadrul primăriilor sunt instituite consilii de securitate comunitară: „Acesta este un organ consultativ, unde poliția în cooperare cu alte instituții publice examinează probleme de securitate publică”. Astfel, au fost constituite 33 de consilii de securitate comunitară care indentifică problemele și intervin în soluționarea lor. „Vreau să accentuez faptul că avem o colaborare cu toți actorii care participă la combaterea și prevenirea cazurilor de violență asupra copiilor. Facem tot posibilul violența în familie să fie un fenomen în descreștere”, a mai declarat Ruslan Grecu.

De menționat că și la nivel de raion, la Ungheni este instituită o Comisie raională pentru protecția copilului aflat în dificultate. Aceasta este responsabilă de plasamentul copiilor în cazul în care ei sunt scoși din familie sau sunt separați de părinți. Toate aceste cazuri sunt examinate în mod obligatoriu de comisie, în baza avizului autorității tutelare locale. Tot în comisia raionala sunt examinate cazurile de încadrare în serviciul de sprijin familial pentru familie și copil și solicitările de a deveni asistent parental profesionist.

Marina Croitoru, șefa Secției Protecția Familiei și Copilului din cadrul Direcției Generale Asistență Socială și Protecție a Familiei, Ungheni, apreciază că legislația Republicii Moldova privind protecția copilului este una foarte bună. „Luând în considerare ultimele modificări făcute în legislație, anume în Legea 140 din 14 iulie 2013, sunt foarte bine delimitate funcțiile și atribuțiile. Dacă până atunci, în Codul Familiei era doar autoritatea tutelară în care intrau autoritățile publice locale și direcția asistență socială și nu era clar până la urmă cine și de ce era responsabil, în legea dată sunt foarte bine atribuite competențele: autoritatea tutelară locală care este primarul și autoritatea tutelară teritorială care este direcția”, a subliniat ea.

La întrebarea:„În ce cazuri este necesară intervenția specialistului în protecția copilului?”, Marina Croitoru a răspuns: „În toate cazurile. Nu trebuie să fim indiferenți…”.

Principala activitate care trebuie desfășurată pentru a diminua numărul cazurilor de violență asupra copiilor, este, în opinia lui Ruslan Grecu, informarea populației referitor la consecințele grave ale unui astfel de comportament. „Iar această informare trebuie realizată în permanență”, a conchis șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Ungheni.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *