Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova. Deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie 2022 constituie circa 80 MW în orele de vârf, transmite diez.md.

În data de 21 octombrie 2022, furnizorul S.A. „Energocom” a comunicat despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. În contextul stării de alertă, deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului.

Pentru zilele de 22 și 23 octombrie nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

„La moment, Întreprinderea de Stat Moldelectrica, în calitate de operator al sistemului de transport a energiei electrice, întru echilibrarea sistemului electroenergetic și compensarea deficitului de energie în orele de vârf, utilizează contracte de ajutor de avarie din sistemele electroenergetice ale țărilor vecine. Energia livrată în baza contractelor de ajutor de avarie este livrată în funcție de disponibilitatea acesteia în sistemele electroenergetice din țările vecine și este furnizată la preț de achiziție semnificativ mai mare, care la rândul său permite asigurarea echilibrului sistemului electroenergetic național fără a fi necesar de a recurge la limitarea consumului de energie electrică”, menționează Moldelectrica.

Compania a reiterat îndemnul autorităților publice centrale către consumatorii de energie electrică, de a depune efort în a economisi energia electrică în orele de vârf, minimizând astfel riscul dezechilibrării sistemului electroenergetic, caz în care, în scopul echilibrării sistemului electroenergetic, OST va fi în poziția de a recurge la limitarea consumului de energie electrică prin aplicarea deconectării instalațiilor de utilizare a consumatorilor de energie electrică, prin intermediul operatorilor sistemelor de distribuție a energiei electrice.

Ulterior eventualei identificării a necesității deconectării instalațiilor de utilizare a consumatorilor de energie electrica, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” va informa imediat operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice despre necesitatea demarării procesului de limitare a consumului de energie electrică prin aplicarea programelor de deconectare în evantai.

Premier Energy vine cu următoarele recomandări pentru consumatori:

  • reducerea la minimum a consumului de energie electrică prin renunțarea la utilizarea căminelor, a aparatelor de aer condiționat, a boilerelor, a fierbătoarelor, a cuptoarelor și a plitelor electrice, a mașinilor de spălat, a uscătoarelor, a fiarelor de călcat, a aspiratoarelor și a altor electrocasnice cu consum mare de energie;
  • deconectarea de la priză a televizoarelor, a calculatoarelor și a celorlalte aparate electrice cu regim de așteptare atunci când nu sunt folosite;
  • stingerea luminii atunci când nu este nevoie de ea;
  • programarea activităților cu consum mare de energie în alte ore decât cele de vârf;
  • revizuirea de către întreprinderile din sectorul industrial consumatoare de energie a proceselor de producere prin reducerea consumului de energie electrică sau inclusiv de modificare a orarului de activitate, transferându-l pentru perioada cuprinsă între orele 23.00 și 7.0.

Menționăm că, așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski, anunță că MGRES va reduce de luni, 24 octombrie, livrările de energie electrică către Republica Moldova de la 70 % la 27 %. Krasnoseliski spune că, dacă Gazprom nu crește livrările de gaz, atunci luna noiembrie volumul total de electricitate furnizat va fi de circa 23 % din totalul necesar malului drept. Krasnoseliskii a menționat că a trimis această informație și la Moscova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *