Începând de azi, Republica Moldova primește energie electrică doar de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan

Foto: Monitorul de Botoșani

Ucraina a oprit exportul de energie electrică către Europa, inclusiv și Republica Moldova. În acest context, Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, a venit cu mai multe precizări: începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie, Republica Moldova primește integral energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).

„Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și R. Moldova. Țara noastră este direct afectată de bombardamentele teroriste rusești asupra Ucrainei, având în vedere că achiziționăm din țara vecină 30% din energia electrică consumată.

Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, R. Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil deoarece Moldovagaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată. Ieri am avut discuții cu Ucraina, România, Uniunea Europeană ca să găsim împreună o soluție bună pentru moldoveni. Voi continua să informez cetățenii și presa în legătură cu acțiunile noastre.

Energia electrică este importantă și vom încerca sa rezolvam împreună problemele care apar. Dar viața oamenilor e cea mai importantă, cea mai scumpă. Exprim sincere condoleanțe ucrainenilor care au pierdut în aceste atacuri oameni dragi. R. Moldova este alături de poporul ucrainean”, a scris Andrei Spînu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Energiei al Ucrainei a anunțat că Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *