Alertă cu bombă la Liceul Teoretic Sculeni. Elevii și cadrele didactice au fost evacuați de urgență

În urma unui apel telefonic care a parvenit la Inspectoratul de Poliție Ungheni, a fost anunțat că Liceul Teoretic din Sculeni ar fi fost minat. Peste 500 de elevi, dar și 27 de cadre didactice, personal auxiliar, au fost evacuați din instituție într-un loc sigur.

Astfel, polițiștii de comun cu chinologii au verificat instituția pentru a se asigura că nu au mai rămas persoane în clădire și, de asemenea, să cerceteze dacă nu sunt obiecte explozibile. Aceasta nu a fost decât o simulare, iar acțiunea a avut loc în contextul Zilei Siguranței, organizată de către Ministerul de Interne.

„În urma raportării de către colegii noștri, s-a stabilit că în instituție nu au fost depistate careva obiecte explozibile. S-a dovedit că alerta este falsă”, a raportat Vasile Burlacu, șeful Secției de Securitate Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni. După ce li s-a adus la cunoștință elevilor și profesorilor despre consecințele și urmările ce pot surveni în urma unui apel fals, aceștia au asistat și la unele acțiuni întreprinse de către subdiviziunile Ministerului de Interne. Astfel, elevii au putut urmări intervenția promptă a pompierilor la lichidarea un incendiu izbucnit în apropiere, au asistat la descarcerarea unei persoane rămasă blocată într-un autovehicul și la acordarea primului ajutor a acestuia.

Punctul culminant al reprezentației a fost demonstrarea unor exerciții efectuate de către subdiziunea „Scorpion”, din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

„Un obiectiv al Ministerului de Interne este ca să sporim nivelul de cunoștințe privind măsurile de siguranță și securitate în rândul populației și în special al copiilor. Ne dorim să sensibilizăm populația privitor la rolul și sarcinile instituțiilor statului, responsabile de asigurarea ordinii și securității publice”, a mai specificat Vasile Burlacu.

Ulterior, elevii și cadrele didactice au fost invitate să facă cunoștință îndeaproape cu tehnica din dotare a subdiviziunilor din cadrul Ministerului de Interne, iar unii dintre ei deja s-au decis în privința viitoarei profesii. „Aceste exerciții sunt educative pentru noi, elevii, deoarece în situații extreme, să știm unde să apelăm și cum să ne comportăm”, spun în unison elevii Eugen Miron și Ion Ursu. „Sunt binevenite aceste exerciții, deoarece ne învață cum să procedăm corect în cazul unei situații excepționale”, a remarcat și colega lor, Adriana. „Ne-a cuprins o senzație de panică și frică, cu toate că știam că este doar o simulare. Personal, m-am calmat și am respectat normele care sunt esențiale, cum ar fi evacuarea în liniște. Informațiile și exercițiile la care am asistat, au fost utile și informative, mai ales că am aflat despre sancțiunile care se aplică în cazul unui apel fals la subdiviziunile Ministerului de Interne”, a completat-o Lucia Ciobanu.

Notă: Apelurile false impun cheltuieli din bugetul de stat pentru trimiterea la fața locului a echipajelor de intervenție, mobilizarea personalului, dar și utilizarea carburanților în alimentarea tehnicii de intervenție. Serviciul 112 trebuie să fie apelat doar în cazuri urgente, cum ar fi situații de risc iminente sau pericol pentru viața și sănătatea persoanelor.

Incendiu la LT Sculeni

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *