A fost lansată platforma online pentru depunerea compensațiilor la energie

Imagine simbol, sursa: businessclass.md

Consumatorii casnici de energie vor beneficia de compensații sau subvenții, în funcție de categoria de vulnerabilitate, care va fi determinată în baza datelor furnizate de aceștia la înregistrarea în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”. Solicitările pentru compensații pot fi făcute pe site-ul compensatii.gov.md, care este deja funcțional. Această plaformă vine în ajutorul tuturor cetățenilor pentru achitarea facturilor la energie. Iar tot ce trebuie să faceți, este să înregistrați familia dumneavoastră.

Acest lucru poate fi făcut electronic sau puteți apela bibliotecarul sau asistentul social din localitate.

Compensația/subvenția va fi acordată în funcție de vulnerabilitatea consumatorului, care vor fi obligați să prezinte, prin intermediul SI „Vulnerabilitatea energetică”, informații complete și veridice, iar în cazul prezentării unor informații false care au influențat cuantumul măsurilor finanțate din contul Fondului, beneficiarul va restitui întreaga sumă care i-a fost acordată în mod neîntemeiat.

Vulnerabilitatea consumatorului va fi acordată datorită informațiilor obținute, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Aceasta va fi împărțită în câteva domenii:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
  • consumatori non-vulnerabili

Potrivit informației, prezentate pe site, clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.

De asemenea, această platformă oferă răspunsuri la multe din întrebările dumneavoastră, cum ar fi:

  • Cum, în această iarnă, Guvernul va susține cetățenii să plătească facturile pentru energie?
  • Cine va beneficia de compensațiile oferite de Guvern?
  • Cum pot consumatorii vor aplica pentru compensații?
  • Cum vor fi achitate compensațiile?
  • Pentru ce perioadă va fi acordată compensația la energie?

Menționăm că Guvernul Republicii Moldova va compensa parțial creșterea tarifelor la resursele energetice prin Programul ”Ajutor la contor” în perioada noiembrie 2022- martie 2023.

Programul de compensații este finanțat din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, instituit în luna iulie. Crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice permite acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de energie.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *