Trei femei din Ungheni, în organele de control și gestionare a securității

Femeile reprezintă un element important în asigurarea păcii şi securităţii. O demonstrează multiplele exemple care arată că implicarea femeilor în organele de control și securitate, la toate nivelurile decizionale, contribuie la bunăstarea întregii societăți.

Chiar dacă se înregistrează o creștere a numărului femeilor în organele de poliție din țara noastră, totuși femeile continuă să fie subreprezentate în acest domeniu, având o pondere cu 55,4 puncte procentuale mai mică în comparație cu bărbații.

Pe parcursul anului 2021, în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au fost încadrate 77 de femei, ceea ce reprezintă 30% din numărul total de polițiști de frontieră angajați. În prezent, 62 de femei dețin funcții de conducere.

La Inspectoratul General de Carabinieri activează 186 de femei (15,68%), dintre care 33 dețin funcții de conducere. Ponderea femeilor în structura personalului Serviciului Vamal este de 26,34% (464 de femei) dintre care 2,78% – cu funcții de conducere.

Vigilența, tăria de caracter, rezistența și profesionalismul sunt doar câteva dintre calitățile femeilor care și-au asumat responsabilitatea să sporească climatul de siguranță al fiecărui cetățean. Aceste caracteristici sunt specifice și pentru trei femei din Ungheni care au istorii de viață și domenii de activitate diferite. Ceea ce le unește este dedicarea față de meseria pe care o exercită și dorința de a schimba lucrurile spre bine în comunitatea lor.

Mariana Gasnaș este ofițeră de presă în cadrul Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră Ungheni. Ludmila Șleahova este ofițeră principală a Inspectoratului Național de Poliție, iar Ana Cotruță este consilieră principală la Biroul de Probațiune Ungheni.

Niciuna dintre ele nu s-a ciocnit cu stereotipuri atunci când a venit momentul să-și aleagă o profesie. Din contra, întotdeauna au fost susținute. Toate trei consideră că „profesia nu ține cont de gen, ci de pregătire și aptitudini”.

Ludmila Șleahova

Ludmila Șleahova, ofițeră principală la Inspectoratul de Poliție Ungheni, spune că părinții ei nu au avut o reacție negativă referitor la alegerea viitoarei meserii a fiicei lor. Din contra, au susținut-o și au încurajat-o să pășească pe acest drum. Nici în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, Ludmila Șleahova nu a întâmpinat dificultăți sau o atitudine stereotipizată din partea colegilor de serviciu și a persoanelor aflate în conflict cu legea.

Ana Cotruță a absolvit Facultatea de Psihologie. A încercat mai multe joburi până într-un moment în care i s-a propus să lucreze în calitate de consilieră de probațiune. S-a avântat fără a sta mult pe gânduri, însă provocările și greutățile serviciului nu s-au lăsat mult așteptate.

Deși colectivul este unul foarte prietenos și Ana a reușit să se integreze ușor în noul domeniu, i-a fost greu să lucreze la început cu minori care fură, tineri care-și bat soțiile și copiii etc. Au trecut deja doi ani și Ana Cotruță e convinsă că se află la locul potrivit. Un rol primordial l-a jucat familia ei, care a fost mereu alături de Ana, oferindu-i susținere și încurajând-o.

În schimb, drumul Marianei Gasnaș, ofițeră de presă în cadrul Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră, a avut un parcurs diferit.

„Dorința mea a fost de a face studii la Academia de Poliție. Când am absolvit liceul prin 2004, nu știu din ce considerente, fetele nu erau admise la studii. Am simțit o discriminare enormă din partea instituției”, a relatat Mariana Gasnaș.

În aceste circumstanțe, a decis să-și urmeze un alt vis, anume cel de a deveni jurnalistă. Proaspăt absolventă de pe băncile Facultății Jurnalism, a venit la Ungheni, unde s-a afirmat, o perioadă, în calitate de jurnalistă de televiziune.

La începutul anului 2019, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru ea. Totul a pornit de la un apel telefonic, ea fiind contactată anume pentru a recomanda o persoană cu studii în domeniul jurnalismului/comunicării și care ar fi dispusă să devină ofițeră de presă la Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei. „Nu am stat mult pe gânduri și… m-am propus pe mine însămi”, își amintește zâmbind Mariana.

„Am trecut prin interviul de angajare, comisie medicală, concursuri, teorii, legislație și iată că, de mai bine de trei ani, lucrez în calitate de ofițeră de presă în cadrul Poliției de Frontieră la Direcția Regională Vest”, povestește ea.

Îi place ceea ce face, deoarece are parte de o activitate dinamică în fiecare zi. Deși este ofițeră de presă, a patrulat la frontieră, indiferent de perioada zilei sau de anotimp. A fost învățată cum să folosească arma și a parcurs toate etapele de pregătire necesare pentru asemenea activități.

De când lucrează la Poliția de Frontieră, spune că observă, tot mai frecvent, fete care-și doresc să stea la straja securității hotarelor țării.

„Numărul fetelor care se înscriu la concurs e egal cu cel al băieților. Unele fete sunt mai timide inițial, însă entuziasmul lor și perseverența le fac să devină mai puternice și mai îndrăznețe”, afirmă Mariana Gasnaș.

În instituţia de apărare, femeile şi bărbaţii reprezintă o singură echipă. În anul 2000 a fost adoptată Rezoluția 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind Femeile, Pacea și Securitatea, care solicită tuturor actorilor să protejeze drepturile femeilor, să prevină violența față de fete și femei, să țină seama de nevoile și prioritățile acestora, fiind, totodată, prima rezoluție care a recunoscut rolul implicării femeilor în procesele de prevenire și de reglementare a conflictelor, precum și de reconstrucție postconflict.


Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *